САЩ отправи предупреждение към Пекин да не прави „рисков залог“

в Свят

Рандал Шривър, бивш помощник-секретар по отбраната и въпросите на сигурността в Индо-тихоокеанския регион на САЩ заяви, че за Китай би било „рисковано залагане“ да се упоповава на убеждението си, че САЩ няма да тръгне на война, за да защити Тайван.

„Ако ще залагате всичко, че Съединените американски щати няма да се отзоват, смятам, че това е доста рисковано“ каза Шривър по-рано тази седмица в онлайн интервю.

Бившият служител на Пентагона направи своя коментар, докато отговаряше на въпроса дали е правилно да се предполага, че американците няма да изпратят "своите деца" да умират за Тайван – схващане, изповядвано от китайския лидер Си Дзинпин.

Той заяви, че САЩ често биват характеризирани като „неохотни войни“ и биха предпочели да избегнат директна битка, но допълни още, че възпиращата способност е важна част от уравнението и би възпрепятствала Континентален Китай да постигне целите си.

„В някаква степен САЩ бе въвлечен във всяка криза в Тайванския пролив“, каза още Рандал Шривър, давайки за пример, рейда на Седми флот през пролива по време на Корейската криза, когато „Мао Дзедун имаше някои идеи“, и изпращането на две бойни групи самолетоносачи в региона по време на президентските избори в Тайван през 1996 година. Не на последно място бе цитирана и войната в Персийския залив, когато мнозина вярваха, че Вашингтон ще няма да тръгне да воюва и за Кувейт, защото конфликтът бе извън неговите жизненоважните национални интереси.

„Това е доста голям залог и мисля, че предвид историческите връзки на Съединените щати и Тайван, Пекин не бива да го прави“, заяви още Шривър.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар