Сблъсъци и масови арести в Европа

в Свят

В редица европейски столици и големи градове на 28 ноември вечерта се проведоха протести срещу въведените от властите мерки във връзка с пандемията от коронавируса. Над 155 души бяха задържани в центъра на Лондон, а полицията продължи да призовава хората да се разотиват до домовете си, като припомни, че по време на карантина масовите събития са забранени и лицата, които участват в тях ще бъдат разпръсквани.

Силите на реда са спрели няколко автобуса с хора, отиващи в Лондон, за да се включат в протестите. Телевизия "Скай нюз" съобщава за сблъсъци между полиция и демонстранти, хвърлящи по полицаите различни предмети и палещи пиратки. Уточнява се, че арестите са извършени в Хайд Парк, на централната улица Оксфорд стрийт и край гара Кингс Крос.

Карантина беше въведена в Англия на 5 ноември и се планира да продължи до 2 декември, след което да бъде възобновена системата на локални ограничения, които ще бъдат по-строги от предишните. Според оценки на експерти по-строгите мерки ще струват на националната икономика 1.2 млрд. USD дневно.

Няколкостотин души бяха задържани в съботната вечер и в белгийския град Лиеж заради участие в неразрешен протест срещу противоепидемичните мерки в страната. Участниците възразяват срещу въведения преди месец в страната вечерен час, с който се забранява движението между 22.00 и 6.00 ч. в Брюксел и Валония, и между 0.00 ч. и 5.00 ч. във Фландрия. В протеста са участвали близо 1000 души, като половината са временно задържани от властите.

В петък правителството реши да запази това ограничение поне до януари, но разреши да бъдат отворени магазините, където се предлагат "несъществени" стоки. Затворени остават фризьорските салони, спортните зали, кафенетата и ресторантите, запазва се забраната за струпване на хора.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар