Световните агенции: България е изправена пред риск от политическа нестабилност

в Свят

Световните агенции: България е изправена пред риск от политическа нестабилност Българското правителство, трудно съставено в края на 2021 г., се оказа в нестабилно положение след оттеглянето днес на една от партиите в него и това поражда опасения от нова политическа криза в страната, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

След три парламентарни вота миналата година премиерът реформатор Кирил Петков успя да състави коалиция от четири партии, но антисистемната партия „Има такъв народ“ реши да се оттегли днес от нея след серия разногласия. Петков днес заяви, че е готов да остане начело на правителство на малцинството, което ще разчита отсега на 109 депутати от общо 240 в парламента.

Франс прес припомня, че трита от четиримата министри на ИТН в правителството по-рано днес са напуснали демонстративно правителствено заседание, защото техните искания относно бюджета не са били удовлетворени. Премиерът обаче упрекна ИТН, че защитава строителни фирми, заподозрени, че са отклонили държавни средства и припомни, че неговата цел е нулева толерантност спрямо корупцията. Петков обеща да представи утре в парламента закон за борба срещу този ендемичен за страната бич, отбелязва агенцията.

Друга ябълка на раздора беше затоплянето на връзките с Република Северна Македония, подето от Петков, допълва Франс прес. Лидерът на ИТН Слави Трифонов упреква Петков, че води своя собствена външна политика в ущърб на външната министърка Теодора Генчовска, която бе излъчена от ИТН и която, както и социалистите в управляващата коалиция, не подкрепя правенето на отстъпки спрямо съседната на България държава. София блокира от ноември 2020 г. започването на преговори за присъединяване на Скопие към ЕС заради разногласия и спорове по исторически въпроси. Франция, която е ротационен председател на ЕС до 1 юли, подкрепя намирането на решение на разногласията между двете страни. Президентът Еманюел Макрон дори каза в понеделник, че е готов да приеме лидерите на двете страни в Париж, когато настъпи подходящия момент, с цел постигане на двустранно споразумение, посочва Франс прес.

Популистите напуснаха управляващата коалиция в България, но премиерът Петков каза, че е готов да оглави правителство на малцинството, посочва ДПА. Агенцията, подобно на Франс прес, отбелязва, че до тази ситуацията се е стигнало заради разногласия по въпроса за държавния бюджет за настоящата година.

Прозападното правителство на Петков е обвинявано от националистически критици, като Трифонов, в планиране на вдигане на българското вето върху започването на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, допълва ДПА. Петков пък обвини ИТН, че иска допълнителни 3,6 милиарда лева за пътностроителни компании, за които се казва, че са близки до бившия премиер Бойко Борисов, пише ДПА.

България е изправена пред риск от политическа нестабилност, след като премиерът изгуби мнозинството си в парламента, отбелязва Ройтерс. Агенцията допълва обаче, че Петков е казал, че е оптимистист, че неговата центристка партия „Продължаваме Промяната“ и нейните оставащи двама коалиционни партньора ще могат да продължат да изпълняват обещанията си да изкоренят широкоразпространената корупция в страната. Но анализатори казват, че разривът вероятно ще донесе нова нестабилност, точно когато войната в Украйна води до покачване на инфлацията, посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че отношенията в управляващата коалиция бяха напрегнати, откакто опитът за назначаване на висш член на ИТН за централен банкер се провали. Днес правителството одобри ревизия на бюджета за 2022 г., но пренебрегна исканията на ИТН за повече средства за строителните компании и лидерът на ИТН Трифонов каза, че ще напусне коалицията и ще сложи край на тази агония.

Трифонов обвини Петков и, че пренебрегва интересите на България, като поощрява вдигане на ветото върху преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС под натиска на НАТО и ЕС. Петков пък каза, че ИТН блокирала усилията на правителството да смаже корупцията, посочва Ройтерс.

Според анализатори гласуването на бюджета, или назначаването на новите министри, което от двете стане по-напред, би било тест за оцеляването на правителството на Петков, отбелязва Ройтерс. Партия „Демократична България“ пък призова ИТН да преосмисли решението си и да избегне хвърлянето на страната в хаос.

Агенция Асошиейтед прес също акцентира върху разногласията между ИТН и премиера относно бюджета и Република Северна Македония.

Медията подчертава, че Петков е заявил днес пред журналисти, че едно правителство на малцинството е по-добре, отколкото такова, което е под постоянен натиск и изнудване (от коалиционен партньор).

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар