Слаба реколта очакват зърнопроизводители от Бургаско

в Новини

Жътвената кампания в Бургаско беше открита с церемония през уикенда. По-слаби добиви и по-лошо качество на реколтата очакват производители от региона, съобщава БНР.

С молебен за здраве и ползотворна жътва бе даден старта на кампанията. Домакин на церемонията беше Георги Колев и землището му в айтоското село Лясково, който също очаква не толкова добра реколта:

„То в цяла България е едно и също. Няма промяна в обстановката. Това се дължи на сушата, която беше пролетта“, посочва Колев.

В Североизточна и Югоизточна България положението с реколтата не е добро, коментира председателят на регионалната браншова организация Николай Киров:

„Очаквахме малко по-добре да е, но след като влязоха машините в полетатау се оказа, че положението е доста зле. Примерно, ечемик жънем някъде от порядъка на 150-200 кг, а на пшеницата даже на места до 100 кг жънем. Което е много ниско. В сравнение с миналата година поне 3-4 пъти е по-нисък добивът. В рапицата не сме влезли още, но като гледаме и там положението ще е същото“, поясни Киров.

Пшеницата е борсова стока, но засега няма индикации лошата реколта да повлияе на цената на хляба, смята Николай Киров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар