Слави Трифонов: България трябва час по-скоро да има система за авиомедицинска помощ.

в България

Слави Трифонов:

Току-що научих, че днес Министерството на здравеопазването е влязло в унизителната роля да мие срама на депутатите, които преди два дни отхвърлиха идеята да бъдат отделени 25 милиона лева от Бюджет 2021 за закупуването на два медицински хеликоптера. Хеликоптери, с които могат да бъдат спасявани човешки животи.

Та, ако влезете на страницата на Министерството на здравеопазването, ще попаднете на следната новина: “Информация относно процедура по закупуване на медицински хеликоптери” (вижте скрийншота). Като цъкнете върху новината, ще прочетете невероятното съобщение, че процедурата по закупуване на медицински хеликоптер по европрограма не е преустановена.
Първо, не знам защо в заглавието е използвано множествено число и пише за закупуването на медицински хеликоптери, а вътре в информацията се говори за закупуването на медицински хеликоптер, минимум 1 брой. Значи, може да е един хеликоптер.
Второ, тая програма я знам. Миналата година правителството обеща, че по тая програма медицински хеликоптер ще има през… 2020 г. (вижте скрийншота). И има ли България медицински хеликоптер през 2020 година? Няма.
Единственото, което е направено през 2020 г. е да стартира процедура по закупуване на медицински хеликоптер. И тази процедура стартира едва през септември.

Какво още научаваме от информацията от Министерството на здравеопазването? Научаваме, че срокът за изпълнението на проекта по закупуването на медицински хеликоптер е 36 месеца. Тоест – три години. Тоест, напълно вероятно е България да няма нито един медицински хеликоптер и през 2021 г., и през 2022 г.
Напълно вероятно е да умрат още хора, които могат да бъдат спасени чрез спешна авиомедицинска помощ, ако на държавата й пука. Но на нея явно не й пука.
И на изпълнителната власт не й пука, и на законодателната власт не й пука. И на всичко отгоре по един нескопосан начин двете власти се опитват да си пазят гърба.
Излизат днес от Министерството на здравеопазването и ни казват, видете ли – не ги закачайте депутатите, работи се по въпроса за медицински хеликоптер.

А отделен въпрос е, че един медицински хеликоптер е крайно недостатъчен. За да има адекватна авиомедицинска помощ, която да покрива цялата страна, като за начало са нужни минимум 3 медицински хеликоптера.
Е, онзи ден депутатите решиха, че няма да дадат от нашите пари за нашия живот.
Уважаеми сънародници, като един достоен член на Европейския съюз България трябва час по-скоро да има система за авиомедицинска помощ. И ще има.

Вижте още от bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар