Стефан Пройнов: Ало Сердика, да не се излагаме пред чужденците!

в България/История

Стефан Пройнов: Ало Сердика, да не се излагаме пред чужденците!


Стефан Пройнов: Толкова пари се УСВОИХА за реставрация и консервация в нашата Сердика. Толкова древни капители и мраморни артефакти влязоха в метрото то не бяха информационни табели, то не бяха информационни брошури и плакати, то туристически групи разглеждат час след час историческото ни наследство. Какво виждат обаче?

Виждат изпочупени фенери за нощно осветление, виждат повити руини с найлон, виждат графитни надписи, всичко виждат и снимат и така разнасяме нашето наследство по света, но виждат и културата ни, виждат мръсотията, виждат пътищата ни, дишат мръсният въздух.

Район Сердика в центъра на София си има кметове и общинска администрация, имат си служители на един хвърлей от Президентството и от Министерството ни обаче е погром.

Говори се за иманярски набези над културно-историческото ни наследство, но никой не говори какви щети се нанасят на археологията и историята ни от фирмите, които правят ремонти от държавните структури, кметства и общински служби. И това е под носа на правителството, а какво остава по затънтените гори и планини?

В крайна сметка се говори за закон, но нека този закон има сурова санкция и към тези, които бетонираха историята ни и към тези, които безотговорно нехаят към историко-археологичното ни наследство.

Тази година бяхме свидетели и на разрухата над една гробница, а сега сме свидетели и на престъпната безотговорност в район Сердика. В страната богата на съкровища няма държавата пари да смени две-три крушки ли, няма държавата пари да се погрижи за своята историческа гордост? А иначе има пари за да прави информационна кампания какво богато историческо наследство имаме и какво сега господа властимащи в район Сердика моля ви вземете мерки поне да не се излагаме пред чужденците.

И ако някога Константин Велики е казал „Сердика е моят Рим“ то днес с прискърбие казваме „това не моята държава“!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар