Стефан Пройнов: България е лидер в производството на антични фалшификати!

в България/История

Стефан Пройнов: България е лидер в производството на антични фалшификати!


Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, твърди, че България е лидер в производството на фалшиви артефакти и монети не само в Европа, но и в целият свят. Всичко това се случва със знанието на властите. Определени кръгове и работилници не спират да бълват фалшификати, които заливат световните пазари. Българските служби знаят кои са и какво произвеждат, но някак си мълчаливо ги покровителстват като има доста действащи и бивши ченгета за които се предполага обвързаност с тези така наречени школи – работилници. „В мафията няма истинска и фалшива стока има продадена и непродадена”, твърди Стефан Пройнов.

За да се бориш с този вид престъпност трябва да се потопиш в средата и да познаваш материята. Единствените разкрити случай в България за съжаление идват по сигнал на външните служби и след разбиване на няколко канала в Испания и Англия няма разбити фалшификаторски работилници. Европейският съюз и Европол са силно обезпокоени от мащабите на производство, но някак си определени лица са покровителствани и зорко пазени от службите.

В момента текат процеси в иманярската мафия след принудителното оттегляне на Васил Божков в Дубай се отваря пазарна ниша. Европейският съюз ни натиска за синхронизиране на законодателството ни с тяхното. Иманяри и колекционери искат закон, който да успокои средата и да не бъдат третирани като престъпници. Само няколко човека не искат реформа.

Може би докато тази дейност инкриминирана като престъпна тези хора ще генерират големи печалби заради това, че докато изкарваните антики са извън закона те ще бъдат купувани на ниски цени и изнасяни в чужбина на далеч по-големи цени реализирани така спекулата е голяма.

Стефан Пройнов: Ако печалбите от трафик на антични ценности са по-големи от бизнесът с наркотици то печалбите от продажби на фалшификати е огромна и там маршът на печалбата е огромен когато можеш да направиш статуетка от 500 грама Бронз и я продадеш за 50 000 евро или от лист ламарина да изковеш Римски шлем, който да се продаде като античен за 40 000 долара, можете да си представите за какви пари се акумулират. Разбира се има и такива, който си правят реплики и авторски изделия по антични мотиви тези хора си плащат данъците и работят законно, но фалшификаторските работилници бълват стотици хиляди изделия всяка година, а реализацията им е за стотици милиони долари всяка година.

И ако някой само попита за тези хора му казват ”чакай данъчни или полиция”. Мафията обаче международна и се води трансконтинентална престъпност и ако някой от играчите бъде осветлен и името му излезе наяве мафията ще го ликвидира, защото той е заплаха за мафията. Както гущерът се разделя с част от опашката си така и мафията се разделя с играчите си.

И ако в България всички мафии претърпяха пренареждане в годините то тази мафия чак сега започва да се трансформира като новите играчи ще наложат нови имена и ще има нови правила. Европа и САЩ следят тези процеси и няма да търпят да ги разиграват шепа хора.

Европол и Федералните служби залавят антики с произход България и ги връщат на държавата ни заради партньорски споразумения, но част от тези предмети и монети се връщат на пазара. А в музеите има фалшификати. Кой ги прави? Кой ги поръчва? Това са въпроси, които никой не задава. Никой не е по-силен от държавата и ситуацията в държавата се променя, а както е казал Мечу Пух „Всяко нещо води до друго нещо”!

Стефан Пройнов: Мечо Пух е казал „тръгни по пчелата и тя ще те заведе до меда“! Аз бих добавил „тръгни по следа на голият охлюв и той ще те заведе до л@*ната“. Новата Европейска прокуратура започна работа и нещата най-вероятно няма да са същите.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар