Стефан Пройнов: ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВАШИТЕ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

в България

Стефан Пройнов: ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВАШИТЕ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ


Стефан Пройнов: Скъпи приятели, много от Вас не знаят, че има наредба, която задължава ветеринарните лекари, че трябва да ваксинират Вашите домашни любимки само ако имат поставен чип. Тази наредба задължава ветеринарните лекари да обслужват само чип и паспорт, а останалите, които имат само здравна имунизационна карта не могат повече да бъдат ваксинирани! Тези имунизационни книжки може да ги срещнете под различни заглавия в зависимост къде са издадени и отпечатани в противен случай както ветеринарният лекар така и Вие търпите санкция.

Правилният документ се издава с издаването на чип. Така вашият любимец получава паспорт, в който се поместват всички данни за местоположението на вас и домашният ви любимец. Този паспорт важи за целият ЕС. Той притежава идентификационен код и е добавен в системата. Автоматически след издаването на чипа и паспорта в рамките на до един месец сте длъжни да регистрирате в общината, в която живеете вашият домашен любимец за което дължите данък в рамките на 10 – 12 лева.

Не се опитвайте да хитрувате, защото общината получава информация от регионалните ветеринарни служби. Този чип и паспорт са единственият начин да се удостовери самоличността на вашият домашен любимец, ако бъде изгубен, откраднат и т.н.

Към вашият домашен любимец добре е да прикрепите към верижката на врата и медальонче, което ще ви дадат от ветеринарната служба за да напишете името на кучето и вашият телефон за връзка, което в случай на изгубване и намиране на вашият любимец да могат да се свържат с Вас. Това медальонче е задължително за кучета, които се използват за търсене на трюфели, планински кучета, за лов и всички останали. Тази наредба на практика е неприложима, когато има малки кученца и поставя вас и ветеринарните лекари в противоречие със закона.

 

Законът за ветеринарно-медицинската дейност в България  (ЗВМД)  гласи:

Според член: Чл. 174

(1) Собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, ги представят на регистриран ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение за:

1. официална идентификация чрез поставяне на инжектируем транспондер и издаване на идентификационен документ (паспорт), отговарящи на изискванията на наредбата по чл. 51, ал. 5;

2. обезпаразитяване и ваксинация срещу болести по кучетата, различни от болестта бяс.

(2) Собствениците на кучета, навършили 12-седмична, но не повече от 6-месечна възраст, ги представят на ветеринарния лекар по ал. 1 за първоначално поставяне на ваксина срещу болестта бяс. Всяка следваща ваксинация срещу болестта бяс се извършва 12 месеца след предходната.

(3) След извършване на действията по ал. 1 и 2 ветеринарният лекар въвежда данните в Интегрираната информационна система по чл. 51, ал. 3 на БАБХ в срока по чл. 39, ал. 2, т. 14.

Законът за защита на животните гласи:

Чл. 37. (1) Регистрацията на кучета се извършва по реда на чл. 174 от Закона за ветеринарно – медицинската дейност. (2) В базата данни се въвеждат:

1. име на страната на произход на кучето;

2. име, пол, цвят и порода;

3. дата и място (адрес) на раждане на кучето;

4. адрес, име на собственика;

5. данни на ветеринарния лекар, поставил чипа;

6. датата на поставяне на чипа или татуировката;

7. извършени ветеринарно – медицински манипулации;

8. кастрация на кучето.

(3) Данните по ал. 2 се въвеждат от ветеринарния лекар, поставил чипа или татуировката.

(4) В 7-дневен срок от промяната на адреса, на собствеността или при смърт на кучето собственикът уведомява съответната регионална ветеринарно –медицинска служба.

(5) Когато чипът или татуировката е поставен от ветеринарен лекар, който няма достъп до базата данни, той попълва данните на хартиен носител и ги предава в регионалната ветеринарно – медицинска служба, на чиято територия практикува.Ветеринарните лекари са длъжни да поставят микрочип на всяко куче, когато то се регистрира от стопанина. Алтернативата на микрочипа –  татуиране на животното – отпадна в началото на февруари 2016-та.

След това е необходимо собстеника да регистрира домашния си любимец в общината по местоживеене.

За целта  ви е необходим:

-паспорт (син, евростандарт), в който е нанесена ваксинация срещу болестта бяс и е поставен стикера на микрочипа, с който кучето е чипирано.

С попълнения паспорт отивате в кметството, където се попълва декларация за притежаване на куче. Там ще ви бъде издадено удостоверение за регистрация. Ще трябва винаги да носите и двете, когато сте със своя любимец – удостоверението и паспорта на животното и при поискване да ги представяте на контролните органи за проверка. Това значи – при всяка разходка и всяко пътуване с кола ги носете с вас както собствените лични документи.

На практика най-ранният месец е шестият месец на вашите любимци, но до шестият месец ветеринарният лекар не може да им постави чип, но е длъжен да им постави три ваксини. Тук изпадате в дилема на престъпен сговор заедно с ветеринарният лекар, с което вие и той сте поставени в абсолютна невъзможност да спазите закона и ако сте проверени ви очакват солени глоби.

Така изготвената наредба има за цел да принуди собствениците да чипират своите любимци и държавата да събере данъци, но поставя голям брой от собствениците на любимци под ударите на закона – или платете, или ще ви глобим. Когато отглеждате породисти кучета вие сте свикнали да посещавате ветеринарните служби, да си плащате за профилактични прегледи, изследвания за вируси, да купувате скъпи храни, консумативи и играчки за тях.

Свикнали се да се консултирате с вашият ветеринарен лекар за състоянието на вашият домашен любимец и ви информира за законите, наредбите и режимът за регистрация. В малките населени места, където болшинството от кучета са обикновени мелези, а не чистокръвни с родословно дърво породи принудителното чипиране ще принуди голяма част от собствениците, които имат по няколко кучета вместо да плащат на държавата да ги пуснат на улицата. Това допълнително ще влоши проблема с бездомните кучета и броят им главоломно ще порасне.

Точно в зимните месеци, когато безпризорните кучета няма от къде да си набавят храна се очаква събирането им на глутници и нападането на хора, деца и животни. Това поражда сериозна опасност за живота и здравето на хората. Към момента всички приюти държавни и частни са препълнени и службите не могат да се справят във всички населени места на територията на цяла България и проблема с бездомните кучета ескалира.

Тази наредба към този момент носи само финансови постъпления само за общините и ветеринарните лекари и подклаждана от зелени активисти и активистки, които следят форуми, Фейсбук групи и страници, звънят по обяви “продавам куче” и зоо сайтове събират информация за вашият домашен любимец под предлог, че искат да го закупят като в телефонен разговор разбират дали кучето има чип, паспорт с вашите имена и адрес така те подават анонимни сигнали и след техният сигнал идват службите идват и ви санкционират.

Тези мъже и жени, които с повишено внимание се интересуват за вашето куче или котка следят обстановката в социалните мрежи и най-вероятно се разменят снимки и информация помежду си и абсолютно преднамерено подават сигнали от една област за друга област и от град за друг град. Подържат контакти от частни и държавни приюти, НПО, фондации и институции, които имат интереси да усвояват пари от ЕС и други световни защитни фондации и организации.

Всички сме свидетели, че боят на бездомните кучета нараства, ежедневно има нахапани, уплашени и нападнати хора и със застудяването на сезона проблемът с бездомните кучета ще ескалира в глутници с алфа мъжкари ще събуди ловните им инстинкти за оцеляване, което ще постави повече хора за физическа и психическа невъзможност за оцеляването си. Алчността на някои институции и НПО поставя под заплаха физическото и психическото здраве на гражданите на република България. Институциите, които трябва да решат този проблем не могат или не искат да си свършат работата и само се оправдават от приютите неофициално пускат кучета, които само на документи са кастрирани из между които има и такива, които само на документи са кастрирани така популацията расте правопропорционално с усвояването на парите от ЕС.

Стефан Пройнов: Искам да попитам докога ще си затваряме очите за този проблем или да чакаме глутница да разкъса малко дете и тогава широката общественост да притисне компетентните органи да защитят по конституция и по закон да защитят живота и здравето на народа на България!

Стефан Пройнов: Във вашето населено място имате ли проблем с бездомните кучета?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар