Стефан Пройнов: Грейд културата у нас и по света

в България/История

Стефан Пройнов: Големите компании създават марки така наречените брандове. Те ги популяризират чрез медиите и ги налагат чрез изкуствен интелект над консуматорското мислене на потребителите. Всеки един от нас е обект на профилиране на изкуственият интелект като само за една десета от секундата определя какво да виждате в Гугъл или Фейсбук и във всички социални мрежи само за една десета обработва над 10 000 файла свързани с вас. Опитът ни в маркетинговото разузнаване показва, че всеки един от вас сам допълва своето досие когато търсите в търсачките вие подавате информация за вас и внезапно рекламите, които се появяват са на такива неща от които сте се интересували.

Темата е голяма и няма да влизаме в детайли, но изкуственият интелект следи поведението на всеки един потребител – колко седите в интернет, какво четете, къде ви се задържа погледа на екрана дори движението на мишката всичко, абсолютно всичко. Тази информация се използва от големите икономически гиганти срещу вас като тяхната цел е да продават повече и повече, а вие си купувате неща, който на практика са ненужни и не ви трябват. Да се върнем на грейд културата или манията да се сертифицират монети и банкноти.

Един от изтъкнатите нумизмати у нас Александър Рогачев обяснява това явление с един интересен пример Adidas или Puma. Това са две марки световно известни както и NGC и PGCS. Приликата и разликата между тези два бранда. И двете компании и Адидас и NGC в началото са били самостоятелни по-късно се разцепват и така се появява нови два бранда Puma и PGCS. На практика и двете компании имат една и съща цел да създават моди, а хората да влизат в рамката на модата и да си дават парите. Същото е и с грейдването на монетите.

Стефан Пройнов: Експерт съм на антични и древни предмети и монети, но ми прави впечатление, че последните години в сферата на колекционерството и нумизматиката има едно надпреварване да се грейдват монети на всяка цена и ако може да сте първи е добре за вас, защото можете да получите сертификат от грейдващата компания грамота, с която се удостоверява, че вие притежавате най-добрата монета в света от този тип. Един от тези нумизмати е българинът Костадин Везьов.

С най-много издадени сертификата – грамоти от NGC над 20 на брой. Това е престиж за България, но и за самият колекционер. Това е негова политика и преценка на коя компания да се довери и с коя да работи. Когато се изпрати монета за грейдване анализът на компанията е всеобхватен и критериите по които се оценява монетата са много като един от тях е дали монетата е автентична или не в този случай Костадин Везьов се доверява изцяло на експертите от компанията NGC. Поздравления за най-титулованият български колекционер за 2020 година. Да се върнем обаче на Adidas и Puma или NGC и PGCS както и на мнението на Александър Рогачев и голяма част от нумизматиците у нас. Трябва ли да се впускаме в Грейд мания и всичко да се сертифицира? На практика не съвременните монети, които можете да си закупите от БНБ нямат нужда от допълнителен сертификат за автентичност и качество.

Стефан Пройнов: Ще дам един елементарен пример за начинаещите нумизмати със сет стотинки НРБ от 1962 г. 1,2,5,10,20,50 и 1лв. се продават на цена от 4,60лв. в БНБ с касова бележка и фактура. Същият сет се продава на начинаещите кандидат колекционери между 7лв. – 15лв. по сайтове и форуми. Колко ще струва грейдването на този лот и струва ли си изобщо да се дадат близо 600лв. за сертифициране на нещо, което на практика няма особена нумизматична стойност?

Истината е, че се създават моди и рамки, в които хората влизат от големите корпорации, но това са маркетингови трикове от които те печелят милиарди, а ние си даваме парите.

Стефан Пройнов: Ще си позволя да цитирам потомственият нумизмат Александър Рогачев и мнението на повечето нумизмати, че е добре да се грейдват по-старите монети такива от мед, медно-никелови сплави, алуминиеви, железни и такива, които са по-податливи на окисляване и корозия, но не и съвременните от които всички колекционери имат едни и същи в едно и също качество.

Това мерене на мъжко достойнство води до създаване на мода от която печелят не нумизматите, а корпорациите било то NGC и PGCS или другите такива.

Стефан: Правя важно уточнение, че такива като Костадин Везьов са длъжни да сертифицират всичките си монети и банкноти, защото тези грамоти им носят допълнителни точки при оценяването на колекциите им в състезанията.

Но там харченето на пари е спорт атрактивен както се пее в една песен.

Дали е Adidas или Puma всеки сам избира, но трябва с разум не с конформизъм „ама всички така правят“. С разум да се подхожда, защото всички ние сме отговорни за културата в нумизматиката. Защото с личен пример възпитавате идните поколения.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар