Стефан Пройнов: Как се правят монети?

в България/История

Стефан Пройнов: Как се правят монети?


Как се правят монети ли? Стефан Пройнов: Експерт на антично и древно изкуство съм и мога да заявя, че през всяка епоха монетите са се правили по различен способ, но в общи линии става дума за пресоване на заготовка от благороден или цветен метал от друг метал – желязо или бронз.

Ако има гравиран отпечатък, който се щампова върху предварително нагрята заготовка то релефът се отпечатва на заготовката.

Тази техника на щамповане е широко разпространена от дълбока древност до наши дни. Стефан Пройнов: Античните и съвременните монети имат две страни предната – лицевата страна се нарича Аверс, а задната страна се нарича Реверс.

Матриците също са от две части като общо прието е да се слага лицевата страна надолу и върху нея ядрото, а със задната страна да се удря с чук, който предава силата и така мекият метал поема формите на матриците и така се отсича монетата.

Стефан Пройнов: Отливан на пред монетни форми

В началото е имало пред монетни форми отливани от бронз. За тяхното производство са използвани глинени форми.

По-късно когато навлиза монетосеченето първите матрици са правени от бронз. Ето една бронзова матрица за съжаление само задната част служела за отсичане на сребърни тетрадрахми с ликът на Атина Палада. В този ранен период матриците по-често са се износвали и подбивали затова имаме по-високи и по-плитки образи на една и съща емисия. Опитният експерт дори може да проследи износването на матрицата в една колективна находка. Често всеки матричен дефект се отпечатва и на монетата. В Рим вече са се използвали железни матрици, които значително са били по-устойчиви и тиражите са били по-големи.

Тук също се наблюдава износване и подбиване, но в много по-трудно забележими детайли. В така нареченият късен Рим тиражите са били огромни заради инфлацията и постоянните военни действия трябвало да се секат непрекъснато монети и е имало общо приета практика заедно с армията да има и подвижен монетен двор. Затова и има откривани матрици в провинцията, а някой от редките емисии така наречените Златни и сребърни медальони са се секли в провинцията, в която се намира императора с армията си и често под отреза на Реверса има монограм, който показва къде е отсечена монетата. В наши дни принципът е същият, но вече не се използва чук, а добре фиксиран натиск на преса и матриците не са железни или бронзови, а стоманени и доста прецизни.

Винаги интересът към парите е бил от първо значение, защото този, който е на власт контролира и монетосеченето. В Античността е нямало точно определени тиражи, а са се отсичали монети според нуждите и количеството материал тогава стойността на една монета е била точно толкова колкото е стойността на металът от който е произведена било то злато или сребро както мед и бронз.

Сега обаче производствената цена на масовите монети сериозно надвишава стойността им като метал използват се всякакви спали с различни примеси, които са евтини като метал, но имат други стойности да бъдат по-устойчиви на триене и износване както и на корозия.

В Античността монетите от благородни метали са се превръщали в съкровища и често е имало приемственост на тези съкровища през вековете. Но сега масовите монети са за масова употреба и заради ниската стойност на метала не се трупът и събират в големи количества.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар