Стефан Пройнов: Колекциониране на монетни грешки

в История/Новини

Стефан Пройнов: Колекциониране на монетни грешки


Стефан Пройнов: Може би най-известният и популярен тип грешка на монетния двор е ударът извън центъра.

Грешката се определя като монета, която има част от дизайна на монетата, отсечена извън центъра на планшето. На всички нецентрирани монети липсва част от дизайна от поне едната страна на монетата, която може да включва надпис, централен детайл на дизайна или зъбци по ръба на монетата. Грешка извън центъра възниква в монетния двор, когато планшетът – заготовката не е правилно позиционирана между матриците и след това монетата е изсечена, което води до това, че дизайнът е само частично изсечен върху плочата. За да се квалифицира като удар извън центъра, на монетата трябва да липсва част от дизайна, както беше описано по-горе. Ако няма липсващ дизайн, монетата не е изместена от центъра.

Стефан Пройнов: Най-често такива монети с изместен център се срещат при номиналите при които няма маркировка на самият гурт.

Тази технология с орнаменти на ръбът на монетата до някъде възпрепятства излизането на заготовката от матричното легло, но въпреки това се срещат и такива. Описването на отклонение от центъра се извършва основно чрез описване на процента извън центъра, в който монетата е била изсечена. Процентът на отклонение от центъра е важен, тъй като показва колко планшет и дизайн липсват или се виждат на монетата. Където планшетът е бил позициониран между матриците, когато е ударен, ще определи колко дизайн липсва и тази позиция се описва като „процент“ извън центъра и може да варира от 1% извън центъра до 99% извън центъра.

За да се определи процентът на отклонение от центъра, количеството видимо планшет е основният определящ фактор. Ако 20% от планшета се вижда, тогава монетата е 20% извън центъра. Ако 50% се вижда, тогава монетата е 50% извън центъра и т.н. Процентът извън центъра е важен, тъй като повечето колекционери искат да видят част от дизайна, както и част от планшета, поради което 40% до 60% отклонение от центъра обикновено се счита за „перфектния“ процент за една монета да бъде изсечена извън центъра.


Ако монетата е изсечена само минимално извън центъра, като например 5% намаление, тогава тя ще бъде по-малко ценна, тъй като грешката не е толкова видима. Ако монетата е изсечена твърде далеч от центъра, като например 95% намаление, има толкова малко видим дизайн, че монетата не е толкова привлекателна и в резултат на това ще има по-малка стойност.

На практика всички серии от американски монети са известни с нецентрални удари. Някои от най-редките типове включват серии, които са били краткотрайни или са имали малко тиражи като цяло, като Flying Eagle Cent, 20 Cent Piece, 3 Cent Silver и всякакви видове монети, които са били сечени с особено внимание, включително монети с доказателство или златни монети.

Намирането дори на 5% отклонение от центъра на сериали като тези може да бъде много трудно, а намирането на пример с 50% отклонение от центъра може да е невъзможно. Съвременните монети са често срещани с нецентрални удари. Lincoln Cents, Jefferson Nickels, Washington Quarters и повечето монети, сечени от 1960 г. за общо обръщение, обикновено са често срещани като нецентрални удари. Редките в тези по-модерни серии от центрове са определени дати и марка на монетния двор. Научаването кои са редки отнема време и обикновено включва запитване към експерт по поредицата или просто внимателно проучване на записите на търга. Друго основно правило за удари извън центъра (и за почти всички типове грешки на монетния двор) е, че колкото по-голяма е монетата или деноминацията, толкова по-оскъдна е грешката.

Например Lincoln Cents и Roosevelt Dimes обикновено са много често срещани като удари извън центъра. Доларите на Айзенхауер и половин долари на Кенеди са по-оскъдни. Това основно правило важи и за по-стари монети. Колекция от нецентрирани удари може да бъде формирана по дата и монетен двор за конкретна серия монети както събиране на нецентрирани по дата и знак на монетния двор или може би като се направи типов набор от не-центрове, като комплект от 20-ти век, съставен от една монета за всеки дизайн и тип метал. Ударите извън центъра са популярни поради често драматичния си външен вид, лесен за разбиране начин на производство, а също и защото обикновено са един от най-достъпните видове грешки.

Стефан Пройнов: Различен тип колекции се сформират с матрични грешки по номинали и държавни парични единици. Както и по различен тип дефекти. По номинали или по метал.

Стефан Пройнов: Има различен тип дефекти при износване или дефектиране на матрица или погрешно поставяне на планшети. Всеки сам преценява какъв подбор на колекцията си да направи.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар