Стефан Пройнов: Монета с вулкан

в История

Стефан Пройнов: Така наречената „вулканско песо“ е първата монета на независимата държава Чили. Това е и първата монета в света, носеща номинал „песо“ – преди това се нарича 8 реала. Това са жаргони както в Съветския съюз наричат 10 рубли чуруликане или червено.

Или както в България на парите викат кинти или мангизи. На лицевата страна на монетата е изобразен вулкан и надпис: CHILE INDEPENDIENTE ООН ПЕСО САНТИАГО.

На гърба е един от Херкулесовите стълбове.Това е такава леко оперетна латиноамериканска символика: върху монетите от колониалното сечене има с два стълба и с две полукълба. Надпис „UNION Y FUERZA“, F.J. – инициалите на пробния майстор, надписът „LIBERTAD“ и датата – 1817г.

Има две разновидности на тази монета: на една, предлогът „Y“ в думите на мотото „UNION Y FUERZA“ е разположен вляво от стълба.

От друга, по-рядко, точно над стълба. цената в каталога на монетата, където е с буква Y отгоре е 6 пъти по-висока от монетата с буква Y вляво.

Стефан Пройнов: Умишлено не казвам цената на тази монета, оставям по-запознатите да го направят.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар