Съдия Белазелков: Еднополовите бракове са сатанизъм. Никоя религия не ги признава, има само два пола. Аз съм православен християнин

в България

Съдия Белазелков: Еднополовите бракове са сатанизъм. Никоя религия не ги признава, има само два пола. Аз съм православен християнин

„Бракът като тайнство, а това е бракът, няма как да бъде изживян като еднополова двойка.

Неслучайно няма религия, която да го позволява, вероятно има сатанински ритуали, които се извършват там.

Гражданският брак е сделка, законодателят да реши какво ще прави със сделките. Аз съм православен християнин и изповядвам от сърце догмите на църквата.

Това каза кандидатът за член на Конституционния съд Борислав Белазелков по време на изслушването от парламентарната комисия по конституционни въпроси по повод на питане от „Възраждане“ за еднополовите бракове. Той върна с въпрос към депутатите колко са половете и отговори сам:

„Два, ако има трети, кажете го, не очаквайте, че Конституционният съд ще каже, че половете са четири“.

Съдия Белазелков е кандидатура на ПП-ДБ, които от години защитават обратната теза и се борят за узаконяването на гей браковете в България.

Белазелков беше представен от заместник-председателя на парламента Никола Минчев, който освен биографични и кариерни данни, заяви, че бившият съдия от ВКС винаги е отстоявал независимостта на съда.

В 10-минутното си представяне самият съдия изрази надежда Конституционният съд да стане повече съд, а по-малко политически орган.

Каза още и че „ако хората не се борят за своите права, никой няма да им позвъни на врата и да им каже, тука имаш едно право“. Белазелков смята, че справедливостта и правото може да се разминат при лош съдия, независимо колко е перфектен законът.

Според него честното отношение било всеки конституционен съдия да участва при обсъждането по делото за промените в Конституцията.

Той обяви и, че номинацията му е била издигната от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Въпросите от депутати: за еднополовите бракове, Истанбулската конвенция, ЧСИ

След като представи визията си, кандидатът на ПП-ДБ започна с отговори на въпросите от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), като им благодари за тях, защото по думите му така можело да се разбере наистина каква е визията на кандидатите за работата на Конституционния съд.

„Решенията на Конституционния съд не са удар в празното пространство. Те имат своите юридически последствия“, обяви Белазелков. Според него „справедливостта и правото може да се срещнат при добър съдия, колкото и лош да е законът“.

„В обществото нищо не става без натиск. Натиск трябва да се осъществява, но чрез демократични механизми. Той трябва да бъде правомерен и законосъобразен, защото ако хората не се борят за своите права, ако не ги защитават, никой няма да им позвъни на вратата, никой няма да каже: тук имаш едно право, искаш ли си го. Близо 40 години съм отстоявал, надявам се и следващите седем да отстоя“, заяви Белазелков, в отговор на въпроса как би реагирал, ако някой се опитва да осъществи натиск спрямо него.

Той обяви, че е против индивидуалната конституционна жалба, защото подобен подход крие риск да се превърне Конституционният съд в национален съд по правата на човека.

На въпрос как ще се справи, ако някой се опита да осъществи натиск, Белазелков заяви, че по време на изслушването му в групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е заявил: „Ако се познават моите действия, трябва да се знае, че този, който иска да упражни неправомерен натиск, доста ще трябва да тренира мускули“.

На въпрос дали подкрепя еднополовите двойки Белазелков отговори така:

„Бракът като тайнство, а това е бракът, няма как да бъде изживян като еднополова двойка. Неслучайно няма религия, която да го позволява, вероятно има сатанински ритуали, които се извършват там. Гражданският брак е сделка, законодателят да реши какво ще прави със сделките“.

Попитан дали ПП-ДБ са му поставили условие за легализиране на гей браковете, той посочи и че „този въпрос въобще не е обсъждан“.

Белазелков беше попитан и за Истанбулската конвенция. Според него процедура за преразглеждане на решенията на КС няма, те обаче не били 10-те Божи заповеди, подлежали на корекция и той можел да отстъпи от практиката си.

„Ако Народното събрание реши да приеме нещо като тази конвенция, тогава КС ще каже какво мисли. Какво е мислил някога, е друг въпрос“.

Той върна с въпрос към депутатите колко са половете и отговори сам:

„Два, ако има трети, кажете го, не очаквайте, че Конституционният съд ще каже, че половете са четири“.

Пост на бившата депутатка от „Промяната“ Кремена Кунева

Въпросът с легализиране на гей браковете у нас не е обсъждан въобще, заяви Белазелков на въпрос дали ПП-ДБ са искали подобно нещо от него. Преди началото на изслушването си в конституционната комисия той заяви, че не вярва да има проблеми с процедурата за избор на конституционен съдия, а на въпрос дали ще бъде избран, Белазелков отговори: „Е, ще видим“.

По отношение на това какъв хонорар е взимал за обучението на нотариуси през 2015 г. през Министерството на правосъдието кандидатът за конституционен съдия отвърна, че не помни, но „има данъчна декларация и може да се провери“.

Относно оневиняването на Джок Полфрийман кандидатът на ПП-ДБ заяви: „Няма съдии, които да са искали оневиняването му. Нито един съдия не е искал оневиняване на Полфрийман.

Когато съдът е преценил, че целта на наказанието е постигната и Полфрийман се е поправил, тогава тръгнал скандалът с неговото предсрочно освобождаване“.

На въпрос, свързан с имотни сделки, Белазелков разясни, че е подарил апартамент на своята племенница и половин апартамент кръщелника си и това е всичко.

Съдия Белазелков заяви, че не се притеснява и няма проблем с подписа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски за неговата номинация.

Той уточни, че всеки има право да се подпише или не в подкрепа на конкретна кандидатура и напомни, че името му е кандидатура на Христо Иванов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар