Тревога в Германия: опасният коронавирус се разпростира

в Свят

Заболелият в окръг Хайнсберг е в тежко състояние и е сложен на изкуствено дишане. Първоначално той е приет в болница в град Еркеленц със симптоми на тежка пневмония, но по-късно е прехвърлен в Университетската клиника в Дюселдорф. Съпругата му също е била приета в болница за наблюдение, но досега у нея не е била открита инфекция с опасния вирус. Има съмнения, че близък на семейството също може да се е заразил. Засега не е ясно къде пациентът от Хайнсберг се е инфектирал. Известно е само това, че двамата със съпругата му често пътували служебно. По информация на агенция ДПА, мъжът е имал и друго заболяване.

Другият пациент е мъж на 25 години от провинция Баден-Вюртемберг. По данни на социалното министерство в Щутгарт, наскоро той е пътувал до Милано, където най-вероятно се е заразил. В Италия 11 души вече починаха от коронавирус, а заразените са над 320. Това е най-голямото засега огнище на коронавирус в Европа. Ако досега засегната беше основно италианската област Ломбардия, междувременно вирусът изглежда е проникнал и в Тоскана, Лигурия и на юг чак до Сицилия.

Германските власти в Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия се опитват да установят лицата, с които двамата заразени са били в контакт. В окръг Хайнсберг, граничещ с Нидерландия, детските градини и училищата днес останаха затворени. Местните власти обмислят налагането на временни ограничения за пътуванията с обществения транспорт.

Съветите на Института "Роберт Кох"

От здравното министерство на Баден-Вюртемберг призоваха хората да не изпадат в паника и да следват стриктно указанията на експертите от института „Роберт Кох“.

Завръщащите се от райони с потвърдени случаи на коронавирус е добре да следят внимателно за симптоми като температура, кашлица или задух през първите 14 дни след пътуването, да си останат у дома, да избягват контактите с други хора, редовно да си мият ръцете обилно с вода и сапун, както и да потърсят лекарска помощ.

Преди тези два нови случая в Германия имаше общо 16 заразени, повечето от които междувременно бяха изписани. От тях 14 бяха само в провинция Бавария. Останалите двама бяха евакуирани от Китай и лекувани в Университетската клиника във Франкфурт на Майн, откъдето междувременно бяха изписани.

През последните седмици вирусът, тръгнал от Китай, се разпространи много бързо и в други страни. Извън Китай жертвите вече са над 40, а заразените – над 2 700 души. Първи потвърден случай на заразяване с коронавирус има вече и в Бразилия. 61-годишен пациент, завърнал се от посещение в Италия, е бил приет за лечение в болница в Сао Паоло. Във Франция междувременно има втора жертва – 60-годишен мъж е починал през изтеклата нощ в Париж, потвърди френското здравно министерство. В средата на февруари – също в парижка болница – почина 80-годишен пациент от Китай. Това беше и първият в Европа смъртен случай, причинен от коронавирус.

"Вече можем да говорим за пандемия"

Във вторник (25.2) още няколко европейски държави потвърдиха наличието на опасния вирус: Австрия, Хърватия, Испания и Швейцария. На испанския остров Тенерифа под карантина е поставен голям хотел с около хиляда туристи, сред които има и германски граждани.

Световната здравна организация (СЗО) вече не изключва риска от избухване на пандемия. В същото време от Института „Роберт Кох“ продължават да оценяват като „ниска“ опасността в Германия, но с уточнението, че всеки момент ситуацията може да се промени. Вирусологът Йонас Шмит-Каназит от хамбургския Институт „Бернхард Нохт“ обаче твърди, че с оглед на многото жертви в Италия, Южна Корея и Иран вече може да се говори за пандемия. „За съжаление не можа да бъде предотвратено разпространението на заразата извън Китай“, казва той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар