Хората, които се отопляват с дърва, проклинат Кирчо и цялата им промяна

в България

Хората, които се отопляват с дърва, проклинат Кирчо и цялата им промяна Цените на твърдото гориво рязко тръгнаха нагоре, на фона на проблемите с газа и цените на тока.

Пелетите надхвърлиха 750 лева, въглищата – също, а дървата за огрев хем са скъпи, хем недостигат , въпреки заявките на горските предприятия, че планираният добив е повече от заявеното потребление, предава БНР.

Какво се случва на пазара и кои са причините за ценовия скок, който според експерти граничи със спекулата?

Цените на дървата за огрев са в голям диапазон – от 90 до 250 лева, показва нашата проверка. Освен това ги няма, поне не на традиционните места, от където населението чака да си ги закупи. Списъците са дълги, конфликтите-ежедневни.

В базите на Топливо – АД в цяла югозападна България има само 50 кубика дърва за огрев. Какво още разбираме от директора Иван Ризов:

“Много е трудно положението, защото горските стопанства също трябва да извършват услугата да снабдяват населението с дърва, просто не го правят или нямат.

Ние може да се снабдяваме много трудно само от частни фирми, които добиват дърва. Цената вече достигна до 110-120 лева без ДДС, след което имаме нареждане и цепене и дървата наистина стават доста скъпи.“

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар