Шок! Евтина пшеница, но скъп хляб

в Новини

Поевтиняване в рамките на 5 или 10% на световните цени на суровината, трудно ще доведе до поевтиняване на хляба, защото влияят и други фактори, поясни експерт

Пшеницата като борсова стока е малко по-спокойна и може да се прогнозира малко по-достоверно, коментира за БНТ Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса. Производството в световен мащаб нараства от година на година. За нашата територия няма проблем с реколтата, с хляба да се изхрани населението.

“През 2020 се очаква реколтата на пшеница да бъде рекордна в световен мащаб. Очаква се 768 милиона тона да се произвеждат. Голям сблъсък ще има на износителите на пшеница и тези, които искат да купуват. Цената се очаква да бъде по-ниска, отколкото е била година по-рано.”

Ако искаме, обаче цената на хляба да поевтинее, трябва да станем свидетели на двойно поевтиняване на пшеницата, обясни Симов.

“Поевтиняване в рамките на 5 или 10% на световните цени на пшеницата, трудно ще доведе до поевтиняване на хляба, защото влияят и други фактори. Много е важна и цената на горивата, и на петрола. Може да станем свидетели на цената на пшеницата да поевтинява, а хлябът да поскъпва. Другите фактори, които влияят върху цената на хляба повече растат нагоре”, каза още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар