20% от заведенията фалираха, останалите отварят утре

в Новини

Заведенията в страната отварят от утре, предаде БНТ. Посещенията в тях ще се извършват при строги правила. Според заповедта на здравния министър заведенията ще могат да работят при 50 процента заетост на местата, както и с ограничения в работното време до 23 часа. Паралелно с отварянето на ресторантите се затяга и контрола.

Ресторантите в големите градове на страната са в очакване на своите първи клиенти в салоните си. Има ресторанти по Черноморието, в малките населени места, които няма да отворят сега, а ще го направят с началото на пролетния и летния сезон. Голяма част от собствениците са притеснени, че няма гаранции, че няма да бъдат затворени отново.

Дозаторите са заредени с дезинфектант, кътовете за сядане вече са подготвени през маса в очакване на клиенти.

Още утре започват и засилени проверки, не само от здравните власти, но и от БАБХ, които ще следят за качеството на предлаганите продукти.

Според собствениците най-големият проблем е намирането на персонал. При това 3-месечно затваряне голяма част от готвачите, сервитьори в ресторантите се преквалифицира и вече имат съвсем друга работа.

Ресторантьорите на практика са икономически сред най-пострадалите през последната година сектори у нас заради пандемията. В този бизнес в България има над 20 хиляди компании, в които работят над 50 хиляди души.

В края на януари тази година недоволството им прерасна в протест пред Министерския съвет. Те се заканиха, че ще отворят протестно на първи февруари и няма да чакат до 1 март. Това не стана, но имаше доста случаи на заловени от здравните инспектори частни партита и незаконно работещи заведения, въпреки забраните.

Ресторантьорите в продължение на 3 месеца можеха да работят само с доставки на храна по домовете, което доведе до големи икономически загуби за тях. По техни груби изчисления ограниченията са довели над 20 % от работещите заведения в сектора до фалит.

От Асоциация на заведенията съобщиха, че 20 % от малките заведения вече не са такива, а са магазини, офиси или са празни. Около 30 % от персонала в ресторантите се е преквалифицирал.

Най-големият проблем пред 20 хиляди малки фирми в сектора е липсата на яснота в бъдеще докога ще могат да работят. Притесненията са им, че при евентуално влошаване на ситуацията около коронавируса отново могат да бъдат затворени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе