4 компании потвърдиха с оферти за АЕЦ „Белене“

в Новини

Четири компании са подали обвързващи оферти за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това съобщиха източници на „Труд“. До края на деня петте фирми, които бяха включени в т.нар. „кратка листа“ за изграждането на централата, трябва да подадат обвързващи оферти.

Интерес към проекта са потвърдили от руската „Росатом“, Китайска национална ядрена корпорация – Си Ен Ен Си, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“. Под въпрос е участието на „Корейска хидроатомна корпорация“. Заявки за участие са подали само сериозни участници, каза източникът ни.

Процесът по лицензирането на АЕЦ „Белене“ може да продължи от фазата на одобряването на техническия проект на съоръжението, обясни в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, която се позова на писмо от Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/.

В писмото от АЯР е написано още, че при практическото подновяване на проекта в процеса на лицензиране би следвало да се отчетат извършените до момента действия. В рамките на същата процедура ще се направи нова оценка на проекта от гледна точка на действащите към момента изисквания.

Такава актуализация може да бъде направена само от проектанта, изготвил техническия проект. До края на февруари в НЕК трябва бъде подписан договор, за да се продължи процедурата по лицензиране. Това лицензиране е необходимо в хода на преговорите с бъдещите инвеститорите, уточни Теменужка Петкова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*