CAPA: Скъпо зърно заради капризите на природата

в Новини

Пред последните 2 месеца на 2019 г. статистиката отчете най-голямото увеличение в изкупните цени на зърнените култури от началото на пазарната година, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство CAPA. От януари до ноември слънчогледът е поскъпнал с 11 на сто, което е най-високата цена на тази култура от 2016 г. насам. На годишна база – от ноември 2018 до ноември 2019 г. цената на маслодайното семе се е покачила с цели 17%, уточнява в. "Земя".

При хлебната пшеница ценовият ръст е около 8%, като резкият скок при цените на всички зърнени и маслодайни стоки се дължи най-вече на надвисналите опасения за състоянието на тазгодишната реколта, особено в региона на Европа и Черноморския басейн. Влияние върху цените на зърнените култури оказват и притесненията от въвеждането на ограничения върху износа от Русия заради опасения за новата реколта и увеличаване на експортните мита от 6,7% до 12% в Аржентина.

Пшеницата се очертава като една от най-стабилните и икономически изгодни култури в последните 3-4 години, с ръст в добивите за последните 15 години с около 23%, посочват икономистите от САРА.

Площта на засятата рапицата по оценки на САРА е 175 хил. ха, което е с 3 на сто под миналогодишните засети площи. Макар рапицата да се отличава теоретично с едни от най-високите приходи на площ, рискът в отглеждането и колебанията в добивите ограничават нейното разрастване. Добивите за последните 15 години са се увеличили с около 45%, но вариациите могат да стигнат 30%.

Според експертите продължаващото неблагоприятно време за развитие на новите реколти в редица региони по света допълнително ще поддържа стабилни ценови стойности и ще насочва пазарите нагоре.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*