Intel дава $2 млрд. за чипове с изкуствен интелект

в Новини

Компанията Intel Corporation обяви в понеделник, че е закупила производителя на микрочипове с изкуствен интелект Habana Labs за 2 млрд. долара, съобщи БНР.

"С това придобиване напредва нашата стратегия за изкуствен интелект, чрез която да предоставим на клиентите решения, които да отговарят на всяка тяхна нужда – от т.нар. "интелигентна периферия" до център за данни", заяви изпълнителният вицепрезидент и генерален мениджър на платформата за данни в Intel (Data Platforms Group) – Нейвин Шиной.

"Интелигентна периферия" (intelligent edge) е термин, отнасящ се до анализа на данните и разработването на решения в сайта, където се генерират данните. Така "интелигентната периферия" намалява закъсненията, разходите и рисковете за сигурността, като по този начин прави свързаният бизнес по-ефективен. "Интелигентната периферия" има важно значение за мрежите, включително за интернет на нещата (концепция за компютърна мрежа от физически обекти – устройства, превозни средства, сгради и други предмети и вещи – притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда).

Нейвин Шиной добави: "По-конкретно, чиповете на Habana ще дадат допълнителна сила на нашето предлагане на изкуствен интелект в центъра за данни с високоефективна фамилия от процесори за обучение и базирана на стандарти среда за програмиране за адресиране на натоварванията на изкуствения интелект.

Тъй като продажбите на персонални компютри са в застой, компанията Intel все повече зависи от своите продажби на центрове за данни, които осигуряват изчислителни мощности за мобилни и уеб-базирани приложения. Тези приложения от своя страна разчитат на изкуствен интелект за функции като разпознаване на снимки и реч.

Intel отбеляза, че компанията Habana Labs ще остане независима бизнес единица след нейното придобиване и подчерта, че сегашното ѝ ръководство ще запази позициите си в компанията, като то ще докладва на Data Platforms Group на Intel. Самата Habana Labs ще продължава да се намира в Израел, а нейният председател Авигдор Виленц ще служи като старши съветник на Intel, съобщиха от компаниите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*