Институтът по лозарство и винарство отчита успешна година

в Новини

Единственият Институт по лозарство и винарство на Балканите, който се намира в Плевен, отчита успешна година, макар и трудна заради икономическите последствия след появата на COVID-19. Плевенските селекционери получиха сертификати за четири нови сорта лози, създадени от тях.

Учените селекционери създадоха четири десертни сорта и два винени.

Проф. Иван Пачев, директор на Института, заяви:

„Четири сорта, които бяхме дали в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол от Министерство на земеделието – „Миро“, „Найден“, „Йоана“ и два винени – клон Гъмза и Мускат Отонел. Получаването на тези сертификати при нас остава една възможност, която ние сме длъжни да направим – да разпространим тези сортове на територията на България, с което се заехме. Хората или пък производителите, които искат да отглеждат тези нови сортове, могат да се обърнат към института да има осигурим посадъчен материал“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар