И в Япония ситуацията започва да излиза от контрол

в Свят

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че правителството планира да обяви извънредно положение в Токио и още 6 префектури, за да спре разпространението на коронавируса, както и да и да предложи пакет от стимули за икономиката в размер на $1 трилион, предаде Ройтерс.

„Надяваме се да обявим извънредно положение още утре след изслушване на мненията на комисията от съветници“, каза Абе пред репортери.

„В момента виждаме бързо увеличение на новите инфекции, особено в градски райони, като Токио и Осака“, каза Абе. И обясни, че с оглед на това, че медицинските институции са изправени пред критично състояние, е получил мнения правителството да подготви въвеждане на извънредно положение.

bulpress tv

Япония има над 3500 случая на Covid-19, включително 85 смъртни. Числата не са големи на фона на други страни, но тенденцията към увеличаването им е обезпокояваща в Токио, където днес бяха обявени нови 83 инфекции, а в неделя – 148, с които общо стават над 1000.

Абе каза, че извънредното положение, което ще продължи около месец, ще позволи на губернаторите да призоват хората да си стоят вкъщи и компании за спрат работа, но не и да нареждат карантина, като в други страни.

Той добави, че правителството ще предложи тази седмица пакет от 108 трилиона йени, за да бъдат смекчени последиците върху икономиката, която е трета по БВП в света. „Това е 20% от БВП, безпрецедентен размер“, каза той.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Свят

Отидете горе