Китайски археолози откриха лакирани предмети на 8000 години

в Свят


Археолози откриха два лакирани предмета на повече от 8000 години в източната китайска провинция Чжъцзян, съобщи Синхуа. Те са най-ранните подобни предмети, известни в Китай.

Лакираните изделия са открити на обекта Цзинтоушан в покрайнините на гр. Нинбо. Това са едни от най-старите руини в Китай на възраст от 7800 до 8300 години. През 2020 г. те са включени в топ 10 на най-значимите археологически открития в Китай.

„Радиовъглеродното датиране показа, че намерените предмети са на около 8 200 години. Единият от тях може да е част от кану или от музикален инструмент, докато другият може да е използван за тъкане“, каза Сун Гуопин, ръководител на екипа археолози, участвали в разкопките. Според него находките свидетелстват, че традицията на китайските лакирани изделия е поне на 8300 години.

Разкопките в Цзинтоушан са започнали през 2019 г.

Източник: dariknews.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар