Приходите от нощувки в София спаднаха със 79 млн.лева

в Новини

София е свила приходите от нощувки със 79 млн. лв. за първите девет месеца на 2020 г. в сравнение със същия период миналата година. Това сочи доклад "Икономическите ефекти от COVID-19 и потенциалът за растеж на София" на Института за пазарна икономика по поръчка на по поръчка на Столичната агенция за инвестиции.

От него става ясно, че спад в приходите от нощувки има през всички месеци на годината, изключвайки предкризисните януари и февруари. Най-значителен е спадът през май с 14,5 млн. лв. по-малко спрямо същия период на предходната година, а през останалите месеци спадът е с по 8-10 млн. лв.

В доклада се посочва, че второто тримесечие на годината е период на почти пълно прекратяване на самолетните пътувания в цяла Европа и летище София не прави изключение. В месеца на най-тежки ограничения спадът в пътниците, преминали през аерогарата е с 94% спрямо предишната година – до едва 34 хиляди души. В периода след май се наблюдава постепенно възстановяване на пътникопотока, но дори и през летните месеци броят на обслужените пътници е с 50-60% по-нисък от същия период на 2019 година.

На базата на данните за октомври и ноември се прави заключение, че са налице всички обстоятелства през зимата на 2020 г. да очакваме нов спад – особено предвид въвеждането на нови ограничения в много европейски страни, в това число в България. Също така се казва още, че в по-общ план възстановяването на туристическата дейност в София вероятно ще отнеме поне няколко години.

От доклада става ясно, че дори в условия на пандемия и безпрецедентна криза пазарът на труда в София се доказва като гъвкав и устойчив на външни шокове.

"По данни на Агенция по заетостта между началото на февруари и края на ноември 2020 г. в София са регистрирани общо 42 хиляди нови безработни, а постъпилите на работа за същия период са 24 хиляди при общ брой на наетите лица през 2019 г. от над 750 хиляди. Почти всички загубени работни места са в периода на извънредното положение (13 март – 13 май 2020 г.), когато в страната са въведени най-строгите ограничителни мерки. След пролетта на 2020 г. се наблюдава спад в броя на безработните", се посочва в документа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе