Българи ще продават златото си вече и онлайн

в Новини

Въпреки кризата, която според МВФ и Световната банка все още не е достигнала своя пик, продажбата на златни бижута и предмети в България не пада под досегашните си нива. А при достигната в края на миналата седмица рекордна цена на златото, се очаква повече българи да продадат своето злато. Най-продаваното злато в България са 14-каратови бижута (пръстени, обеци, гривни).

Броени дни след като цената на златото достигна рекордните нива от 1930 долара за унция на световните пазари и рекордния международен интерес към търговия със злато, за първи път у нас ще се появи и възможност българите не само да купуват, но и да продават златото си онлайн, споделиха финансови експерти от Tavex.

Изкупуването на инвестиционни златни предмети и златни изделия през интернет, което е в подготвителен процес, ще става посредством улеснен софтуер, а за доставка на златото ще се използва най-голямата куриерска фирма в България. Пратките ще се застраховат за абсолютна сигурност на потребителите, а цената онлайн няма да се различава от продажба на злато на място. Тази нова за България услуга ще даде възможност на десетки хиляди сънародници да вземат пари за своето злато. В малките населени места, продажбата на златни изделия и бижута е почти невъзможна, особено предвид сегашната хуманитарна криза с COVID-19.

Очакванията са, че нарастващата икономическа несигурност, както и потенциална втора вълна на пандемията, ще тласне още по-повече хората да изберат златото като източник на финансова сигурност и доходност. В исторически план, по време на рецесия пазарите на акции, облигации, както и недвижими имоти, скъпи придобивки като нова техника или движимо имущество, намаляват за сметка на обръщането на парите в златни монети. Причината е, че по време на кризи цената на златото расте.

От края на месец март, точно с глобализирането на пандемията на вируса COVID-19, цената на благородния метал плавно тръгна нагоре, за да стигне рекордните си нива в петък. Предишният най-голям връх в цената на златото беше през 2011-та година, когато се продаваше за 1923 долара за унция, макар и за много кратък период от време. Причината за скока е официалната информация, че икономическата криза породена от вируса ще бъде по-тежка от икономическия колапс породен от Втората световна война. Европа и САЩ показват изключително ниски икономически показатели, отрицателен ръст на БВП и това намаляване става все по-голямо с всеки месец според Световната банка. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар