Грандиозен проект може да спаси Венеция

в Свят

Италия обмисля възобновяване на проекта "Моисей" след огромните наводнения във Венеция. Амбициозната система трябва да пази града от приливите и явлението "висока вода".

Проектът "Моисей" представлява сложна система от подвижни диги, които при нужда трябва да се издигат чрез въздух под налягане и така да препречват трите входа на венецианския залив. Тази система ще е в състояние да предпази града от наводнения, при които водата достига до 300 сантиметра – или почти двойно повече в сравнение с нивото, което заля Венеция през последните дни.

Проектът е отлаган няколко пъти след първото обявяване на идеята през 1989 г. По план той трябваше да бъде завършен миналата година, но след като и този път това не се случи, италианското правителство даде нов срок – 2021 г.

Местните жители са категорични, че са чакали твърде дълго да бъдат защитени. Кметът на града Луиджи Бруняро заяви, че наводненията са нанесли щети или са унищожили безценно културно и историческо наследство, а местната икономика силно е пострадала, предаде БНТ.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар