Държава превръща дистанционната работа в рай

в Новини

Пандемията от коронавирус отваря нови възможности пред държави с висок стандарт на живот и отлична екология. Според редица HR специалисти Финландия може да се превърне в притегателен център за голям брой хора, които могат да работят дистанционно. Държавата е с малък брой хора на квадратен метър площ и относително нисък процент на заболелите от коронавирус. Минусът е, че страната към момента не е готова за такъв тип имиграция.

След началото на пандемията редица държави пуснаха програми за привличане на подобни служители. Така например, Естония задейства програмата "цифров номад", а Нидерландия ускорява процеса на издаване на виза на стартиращи предприемачи, IT-специалисти и инвеститори. Канада съкращава времето на обработка на някои разрешителни за работа до 2 седмици.

Финландия има много какво да предложи в сферата на дистанционната работа: образование на децата, баланс между работа и личен живот, природа, екологичен начин на мислене.

Гражданите на Европейския съюз относително лесно могат да се прехвърлят на работа във Финландия, доколкото не трябва да имат разрешение за работа. Останалите, обаче се сблъскват с дълъг и сложен процес, за който се изисква предложение за работа или трудов договор. Министърът на финансите Мати Ванханен предложи въвеждането на опростена виза за висококвалифицирани специалисти, идващи извън държавите членки на ЕС.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар