ЕК: Незаконни са създадените пречки по границите за движението на стоки

в Свят

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон определи като незаконни създадените от някои държави в ЕС пречки за преминаването на товари през границите. Той направи тази оценка при изслушване на извънредно заседание на комисията на Европейския парламент по вътрешния пазар и защитата на потребителите за мерките, предприети срещу разрастването на епидемията от COVID-19. Еврокомисарят уточни, че все още се наблюдават затруднения при преминаването на границите на Румъния, Словакия и Полша.

Бретон отбеляза, че ЕС обмисля връщането в Европа на изнесени производства. Той добави, че целта е ЕС да бъде занапред в състояние сам да произвежда необходимите защитни средства срещу разпространението на зараза, предава БТА.

Никой никога не си е представял три континента да бъдат едновременно под карантина. Отражението за икономиката е огромно, заяви еврокомисарят. По неговите думи днес 80 на сто от гражданите на ЕС са задължени да останат у дома. Той добави, че се очаква прогноза кога в отделните държави от ЕС се очаква пикът на епидемията.

Бретон посочи, че ЕС е предоставил на Китай защитни средства за 150 млн. евро, когато страната се е борила с епидемията. Той уточни, че Франция и Германия са предоставили на Италия повече защитни средства, отколкото Китай.

Еврокомисарят настоя за отпадане на въведените забрани за износ на здравно оборудване. По неговите думи ЕК следи много внимателно дали събирането на данни за разпространението на епидемията отговаря на европейските правила за защита на личните данни.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар