Нов закон за виното и спиртните напитки е приет на първо четене

в Новини

Депутатите приеха на първо четене нов закон за виното и спиртните напитки, който урежда условията, реда и търговията на грозде, предназначено за производство на вино и лозаро-винарски продукти. Новият нормативен акт беше приет със 105 гласа "за", 62 – "против" и 9 "въздържал се".

Новият закон, внесен от правителството, е изготвен от министерствата на земеделието и на икономиката и е свързан с изпълнението на препоръки от страна на Европейската комисия. Законът регулира статута на лицата, които произвеждат и предлагат винено грозде, лозаро-винарски продукти, както и плодови вина и оцет.

Очакванията от новия нормативен акт са прозрачност и конкуренция на пазара при производството на спиртни и винени напитки и край на нелоялните практики. Опозицията обаче се обяви категорично против, защото поправките щели единствено да доведат до хаос. Светла Бъчварова от БСП обясни защо левицата няма да го подкрепи.

"Това, което ще се сътвори с приемането на този нов закон, който даже не е обсъден с широката общественост, може да създаде повече проблеми, неизвестните са много".

Бюрхан Абазов от ДПС също изрази сериозни съмнения към закона, защото крие много рискове.

"Този законопроект предвижда контролът върху лозаро-винарските продукти да се измести от Министерство на земеделието в Министерство на икономиката, където няма нито опит, нито професионалисти, нито лаборатории, което дава възможност и за нарушение на преработвателите, и за липса на контрол и въобще хаос в системата".

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по земеделие в парламента Мария Белова заяви, че между първо и второ четене ГЕРБ ще подкрепи предложението контролът по закона за виното и спиртните напитки да остане в Изпълнителната агенция по лозата и виното, чийто принципал е Министерството на земеделието.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар