Нулева година за пчеларите

в Новини

Огромно търсене на пчелен мед тази година и изключително нисък добив. Пред тази ситуация са изправени пчеларите от Благоевградско. Те отчитат почти нулева година и се опасяват, че произведения мед няма да стигне за нуждите на хората от региона.

Ковид пандемията в началото на пролетта удря пчеларството тежко.

"В нашата област по принцип е нулева година за меда. Не е медоносна годината, защото отначало пролетта имаше карантина, пчеларите не можеха да достигнат до пчелните семейства, където са особено на далечни разстояния и това попречи за отглеждането на пчелите", каза председателят на пчелараско сдружение "Акация" в Благоевград Венета Ифандиева.

Тя има около 60 пчелни семейства. Тази година, освен с липсата на мед, е трябвало да се бори и със смъртността при пчелите, която в последните години е все по-масова и необяснима. Притеснява се, че произведеният мед няма да стигне за нуждите на хората.

"Потреблението се увеличи и хората искат истински мед да купуват", допълни тя.

Противно на малкия добив, търсенето е огромно. И пчелари, и търговци отчитат небивал интерес към пчелните продукти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар