Паси: Във Варна ще има база на НАТО. Тръмп да прати българин на Луната

в България

Бойко Борисов каза, че във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море, а това е стъпка към създаване на военноморска база у нас от каквато имаме нужда, коментира бившият външен министър Соломон Паси.

Водещият на „Тази сутрин“ по бТВ Антон Хекимян обаче го прекъсна и припомни думите на премиерът, че е по-добре в морето да плуват туристически кораби, отколкото военни.

Това е прекрасна идея и ако премиерът успее да убеди президента Путин да трансформира своите военни кораби в платноходки, много ще се зарадвам, но малко се съмнявам, заяви Паси.

Според него визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ е една от стъпките към следващите 30 години в българо-американските отношения.

По думите му отношенията между България и САЩ нито започват днес, нито ще свършат утре.

Темата за отпадането на визите не е най-важната в българо-американските отношения и въпросът е поставен официално още от 2003 година, добави президентът на Атлантическия клуб.

„Това, че още малко български мозъци ще могат да отидат свободно в САЩ, от една страна, е добре за тях, но от друга – е двузначно за нас като държава”, коментира Соломон Паси.

По отношение на енергетиката той „прочел между редовете”, че има разногласия между двете страни по отношение на АЕЦ „Белене”, но тепърва ще се правят анализи.

На въпрос дали ще има среща между Тръмп и Борисов в София, той е на мнение, че това е малко вероятно да се случи.

„Направихме доста неща да отпаднат визите. По време на нашия мандат на европредседателството изненадахме с нещо като изкуствена засада. За да се понижи процента на отказите, стимулирахме държавната администрация да иска повече визи, което автоматично вдигаше процента на разрешените“, обясни Паси.

„След като България е била страната с най-много космонавти на глава от населението, бих поискал от американският президент да прати български пилот или учен със следващия полет на НАСА към Луната“, каза още той.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар