Стефан Пройнов: С капсули или с ръкавици?

в България/История


Стефан Пройнов: Един истински нумизмат винаги трябва да има бели ръкавици. Мръсотията, която се съдържа в порите на кожата оставя винаги своята невидима следа именно по нея криминалистите свалят отпечатаци за разпознаване на извършителите на престъпления. Всеки, който пипа с голи ръце монетите оставя и следи по тях.

Най-често съдържанието на соли, киселиност или основи повреждат монетата като с времето те работят и така тя загубва първоначалният си блясък и намаля стойността си дори. Чрез порите човек изхвърля пот, а в потта се съдържа почти цялата менделеева таблица като сега вече знаете, че дори едно пипане на монета може да я повреди. Затова винаги използвате бели ръкавици така показвате уважение към парите и според неписаните правила и парите ще покажат уважение към вас.

Макар и парите да са неудошевени предмети всеки комарджия ще ви кажа, че парата има душа и ако не я уважаваш тя спира да те подкрепя в даден момент и невидимата и сила се обръща срещу теб. Това за едни са суеверие, за други ритуали и железни закони, които и каквото да ви говори става дума за отношение и всеки уважаващ себе си нумизмат би показал и уважение към самата монета.

Някой ги сертифицират в плексигласови капсули, други искат да си ги гледат на живо дето се казва всеки по различен начин се отнася към монетите, но е добре когато не са в защитна капсула да се използват ръкавици. Привържениците на капсулите знаят, че тази монета преди да бъде капсулована е почистена и обработена. Други обичат да си ги държат в класьори или в плата и куфари, но така атмосферните условия продължават да влияят на метала.

Влагата не може да се види, но е катализатор в окисляването, а кислородът е този, който най-много влияе на монетите и тяхното окисляване. Всеки изповядва различна философия.

Или може и така

Стефан Пройнов: Прави впечатление, че хората занимаващи се с археология и уредниците в музеите много рядко използват ръкавици, а това може да влоши състоянието на монетите.

Кои са прави кажете вие, но е добре преди монетата да бъде заключена в капсула да се пипа с ръкавици, защото значително намалявате рискът от окисляване. Стефан Пройнов: Искам да ви попитам кой как предпочита да съхранява свойте монети в капсула или в класьор?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар