Стефан Пройнов: Търпението е най-скъпото в Нумизматиката

в България/История

Стефан Пройнов: Търпението е най-скъпото в Нумизматиката


Стефан Пройнов: Търпението е най-скъпото в нумизматиката, защото се плаща не с пари, а с време, а време не можеш да си купиш с всичките пари на света.

Изборът на нумизматика като интересно хоби обикновено се превръща в бизнес през целия живот. Това е една вълнуваща и интересна дейност, която ви позволява да събирате произведения на изкуството и да изучавате историята на всеки отделен експонат. Науката за развитието на парите – нумизматиката изучава парите като обекти, които в различни времена имат различни форми и ценности. Значението на монетата като историческо доказателство е разбрано в Древността, но системното развитие на изучаването на монети започва едва в края на XVIII век.

Австрийският свещеник Йосиф Хилариус Еккел написал доктрина Numorum Veterum (Доктрина на древните) в осем тома (Виена, 1793-1799), където е направен опит да се разгледат всички монети на древногръцки и римско монети. След известно време работата на Еккел е преработена от други изследователи. Това даде тласък на научното явление нумизматика. Какво е изучаването на големите нумизматични колекции, научени в Европа.

Започна систематизирането на знанията, появиха се каталози. От Австрия до други страни нумизматиката направи стъпка като наука в известни университети под ръководството на опитни историци и археолози. В края на 1850-те години, антикварските общества се появяват със специализацията на изучаването на монети. Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, казва, че всичко трябва да ти е в главата, а това, което не знаеш да знаеш къде да го намериш така каталозите за монети стават неизменна част от животът на нумизматите и колекционерите. Така по-големите колекционери издават каталози на своите колекции. Често нумизматиката се превръща в бизнес за да утолиш жаждата си трябва да пиеш от извора и така някои нумизмати започват да купуват и продават монети за да бъдат по-близо до ресурсът, който захранва пазарът. Често те копуват цели находки заради един или два екземпляра, а останалите бавно и тъжно продават.

костадин везьовДа намериш монетата, която търсиш с годините и да запълниш празното място в колекцията си Костадин Везьов описва като тръпката е неописуема казва нумизмат номер едно на България Консадин Везьов – все едно е да вкараш гол на световно първенство по футбол.

Всяка монета, всеки един предмет носи своята история на произход и отпечатък на времето. Колекционерът на газови лампи Жоро Аладина и експерт на мебели и часовници разказа пред нас, че преди 40 години бил поканен да оцени скъпи ръчно направен мебели в частен дом, а там казва, че в едната витрина имало 4-ри сребърни ръчно направени чаши като след 40 години едната дойде и при мен! Всеки предмет, всяка монета си имат история и преминават през годините от ръка на ръка докато достигнат антикварният магазин където вече потеглят към ценители и колекционери.

Нумимзматиката е пътуване във времето, тя може да ви отведе от Битката за спасяването на Еврейте в Масада до юбилейната емисия по случай 1300 години България. Стефан Пройнв: Любовта към монетите се првръща в страст, а страстта в надпревара с времето. Всеки един предмет или монета има целувка оставена от времето на практика колекционираме целувки, шегува се той. Нумизматиката обаче е и култура и тя възпитава в ред и дистиплина, в подреденост и целенасоченост, развива и качества в колекционера, които никаде другаде не могат да се придобият. Развива историческите ни познания бих добавил родолюбие и патриотизъм.

Нумизматиката ни потапя в едно друго измерение където трябват много познания и дори да си изучил из снови металообработването, стиловете и влиянията в дадената материя иначе бързо можеш да станеш обект на измама и да си закупиш фалшификат. Фалшификатори на монети и предметите имало още от дълбока древност и ще ги има, защото винаги ще се появят хора, които са натрупали бързи пари, които искат бързо харчене и ще се стремят да си купят класа и уважение в обществото. Такива хора стават обект на измамниците и си купуват фалшифи статуетки и картини, мебели, стремящи се да лъснат с някакъв стандарт в обществото, но нямащи нужните познания само искат да впечатлят определена обществена прослойка. Понякога редки и ценни експонати попадат и в такива хора.

Стефан Пройнов казва, че хората, които изкарват бързи пари и бързо си отиват от този свят и така редките екземпляри се оказват пак на пазара понякога една монета или един предмет чакащ с много години. Случая на Гошо Аладина и сребърната чаша е показателен когато искаш нещо много силно то рано или късно съдбата ще те заведе при него, а другото е въпрос на цена и бизнес умението, което сте развили.

Търпението е най-добрият съюзник на колекционера и то не е присъщо на младите. Стефан Пройнов: Само този, който умее да чака има право да дочака своята награда на финала, а тя е удоволствието да успееш носи морална наслада,а тя няма нумизматична цена.

Стефан Пройнов: Търпението е най-скъпото в нумизматиката, защото се плаща не с пари, а с време, а време не можеш да си купиш за всичките пари на света! Затова пожелавам на всички колеционери и нумизмати съдбата да ви даде това от което имате нужда!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар