Унгария слуша Москва по украинския въпрос

в Свят

След като не успя да дискредитира Киев на 12-ата сесия на Форума на ООН по въпросите на националните малцинства „Образование, език и права на малцинствата“, проведена на 28-29 ноември в Женева, руската страна реши да използва „тежка артилерия“: унгарският парламент се обърна към руския си покровител – Руската държавна дума – уж за обединяване на усилията за защита на езиковите права на националните малцинства в Украйна, сочи анализ на основните украински медии.

Активирането на отдавна разработената тема на Кремъл за тормоз на националните малцинства в Украйна излезе начело на редица важни геополитически събития. По-специално, в предверие на срещата на върха на НАТО в Лондон на 4-6 декември и преди Нормандската четворка.

Будапеща продължава да повтаря на външнополитическата сцена всички разкази, които са от полза за Кремъл. По-специално, както думите на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин за „изтеглянето на региони от Украйна“, така и думите на посланика на Унгария в Украйна Ищван Идярто за унгарската автономия – това са предварително изчислени информационни хвърляния, за да се окаже натиск върху украинските власти в навечерието на Нормандския формат, който ще се състои на 9 декември тази година в Париж.

Прави впечатление, че още в деня, когато Володин започна да повдига въпросите за националните малцинства в рамките на споменатата конференция на ООН. Сега той се опитва да призове Европейския парламент, ОССЕ и ПАСЕ да "проучат" положението с правата на националните малцинства.

На фона на следващата вълна от въпроса с унгарския език, изпълнителният директор на "Газпром" Виктор Зубков посети и проведе разговори с унгарския външен министър Петър Сиярто. И по чудо, именно върху резултатите от това посещение ставаме свидетели на поредното засилване на проруските сили в Европа с техните атаки срещу Украйна по някаква причина, изсмукана от пръста им.

Но вече всички са свикнали да се използва руския газов монопол не толкова за печалба, колкото като инструмент във външната политика на Кремъл, който все повече се превръща в хибридна агресия не само срещу Украйна, но и срещу „най-близките чужди страни“. И не става въпрос само за Унгария (която по своето време беше в ролята на Украйна, но забрави за нея и в случай на падане на Киев под натиска на Москва руските танкове скоро отново ще се окажат в Будапеща), но и за други доста мощни европейски държави.

В същото време Унгария изнудва Европа в газовата област. Г-н Сиярто намекна, че ако Европа протестира срещу енергийното сътрудничество на Унгария и Русия, Будапеща може да преразгледа позицията си относно санкциите срещу Москва. Точно това очаква Кремъл, който от 2014 г. след въвеждането на антируски санкции от международната общност се надява, че Орбан може да не ги подкрепи в някакъв момент.

За Будапеща е още по-важно да жертва енергийната сигурност на ЕС в името на своя руски партньор. Унгария представи на Европейската комисия законодателен проект за изменение на правилата за ядрена безопасност. Това е необходимо, за да се отговори на изискванията на проекта за 12 милиарда долара за изграждането на две нови АЕЦ „Пакш“ от руската държавна „Росатом“. Четирите блока на тази ядрена централа вече произвеждат повече от 40% от електроенергията на Унгария, което я прави практически зависима от Русия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар