Бойко Рашков даде следа: Ето как фирма на ГЕРБ купи топ терен в София с пари от АМ „Хемус” (СНИМКИ)

в България

Бойко Рашков даде следа: Ето как фирма на ГЕРБ купи топ терен в София с пари от АМ „Хемус” (СНИМКИ) Бойко Борисов е наясно с милиардната афера „Хемус“, кога ще стане подсъдим?

Магистрала „Хемус“ е една от живите рани, оставени от ГЕРБ, с която хунтата открадна повече от 1 милиард лева! Тя беше и едно от исканията на вече бившия строителен министър Гроздан Караджов, който предлагаше с нова бюджетна инжекция да се разплатят още 315 млн. лв. по спорните договори за северната магистрала, по които няма движение в последната година въпреки платени огромни аванси.

Вътрешният министър Бойко Рашков вчера даде следа към разкриването къде са завлачените милиони – „сериозен финансов ресурс е отпуснат на фирми, които са бездействали в порочно сключени договори чрез инхаус възлагане“, и вместо магистрала са купили парцели, построили са луксозни къщи или са ги превели в чужбина, пише „Капитал”.

Магистрала „Хемус“ се строи в определени участъци, но лот 8, който е между селата Попово и Лозница (км 265-299), дори още няма разрешително за строеж, но авансите по него са преведени

Според него става дума за около 1 милиард лева, преведени от АПИ на няколко строителни компании по лотове 7, 8 и 9 на „Хемус“. Огромните суми са прехвърчали, без да има реално разрешение за строеж.

„За тях няма подробен устройствен план (ПУП) изобщо, но сумите са отпуснати“, заяви вътрешният министър. „Неоспорим факт е, че вместо за строителство на магистралата тези средства са използвани за други цели“, допълни още Рашков.

„Капитал“ разполага с инхаус договорите, по които тези пари са отпускани, и провери думите на Рашков. Общата сума е различна и вътрешният министър вероятно говори и за други договори, защото стойността на отпуснатото до септември миналата година финансиране по тези три лота е 426 млн. лв., въпреки че договореното е над 800 млн. лв.

По-интересно обаче е, че от сравнението между договорите и детайлите в думите на Рашков може да се стигне до конкретни фирми и дори конкретни сделки, които според вътрешния министър са финансирани с държавните пари за „Хемус“.

Парцелът в София

Повечето големи договори за тези лотове са сключени на 9 септември 2020 г. (една седмица след като протестите срещу Борисов влизат в световните новини заради побоя над протестиращи под колоните на Министерския съвет).

Агенция „Пътна инфраструктура“ превежда на държавното дружество „Автомагистрали“ около 400 милиона лева за лотове 7, 8 и 9. „От тях 84.5 млн. лв. „Автомагистрали“ е превела на друго дружество авансово за лот 8, с които въпросното дружество си купува имот в центъра на София“, обяви Рашков.

В списъка единствената компания, която има подобен превод – 82.8 млн. лв., е „Битумина ГМБХ – България“ – за доставка на материали по лот 8.

„Битумина“ е с краен собственик Христо Атанасов, общински съветник от ГЕРБ в община Аксаково, област Варна. Фирмата участва в обединение, което работи по жп отсечката Елин Пелин – Костенец за 113 млн. лв., както и в консорциум с „Щрабаг“ за отсечка от магистрала „Европа“ за 137 млн. лв. „Битумина ГМБХ – България“ е и строител на пречиствателната станция на Добрич заедно с „Инфра експерт“.

За компанията се говори, че е в кръга около „Хидрострой“ на Велико Желев. За 2020 г. има приходи в размер на 31.3 млн. лв. и 3.2 млн. лв. печалба. Отразен е и аванс от 81 млн. лв.

Парцелът от 5 декара и съседният от над 7 декара в центъра са придобити от компанията „Битумина“ за 23 млн. лв. В кадастъра пише, че там предстои ново строителство.

Парцелът от 5 декара и съседният от над 7 декара в центъра са придобити от компанията „Битумина“ за 23 млн. лв. В кадастъра пише, че там предстои ново строителство

Малко след превода на парите – през януари 2021 г., компанията купува два поземлени имота и 12 помощни постройки в центъра на София за общо 23 милиона лева според данните в Имотния регистър. Става дума за парцел от над 12 декара в близост до парка „Заимов“ – на ул. „Проф. Милко Бичев“ 2, който е собственост на „Автотранссервиз“.

Сделката е една от най-големите в центъра на столицата и вероятно там скоро ще изникнат нови сгради, защото теренът е в процес на разчистване. В регистъра на общината няма в последната година и половина издадено строително разрешително.

„Капитал“ се опита да се свърже с Атанасов, за да провери дали той се разпознава в описанието на Рашков и за обяснение, но не успя.

Още милиони, още познати имена

Рашков описа и още преводи – според него е последвал превод за близо 15 милиона лева към дружество, чийто предмет на дейност е „строителство на жилищни и нежилищни сгради“, и веднага след това близо 1 милион към лични сметки на собствениците на същото дружество под формата на дивиденти като една част от тези „дивиденти“ са пренаредени в сметки в Обединените арабски емирства. Шест милиона пък отиват в дъщерни дружества на предното.

В договорите за „Хемус“ се открива един превод от 15 милиона лева, към „Пътинженеринг“ АД. Договорът е сключен на същата дата – 9 септември 2020 г. Не е ясно дали това е компанията, за която говори Рашков.

Фирмата е избрана от АПИ за един от „златните“ договори за пътно поддържане, по които има наддоговорени милиарди – „Пътинженеринг“ поддържа област Русе. Неин собственик е Григор Цветков Иванов, който е собственик и на друга компания, получила 26 млн. лв. аванси по „Хемус“ – „Пътинженерингстрой – Т“.

Иванов също е близък с гореспоменатия Велико Желев – двамата са съсобственици на „Пътни строежи – Велико Търново“. Преди година, когато започна да говори за „пари в чували“ и изчезнали пари по „Хемус“, Рашков говореше за „велик“ и „жилав“ строител, изнасял пари по дубайски сметки.

Самият „Хидрострой“ на Желев пък е получил 49 млн. лв. аванси с договор на същата дата. Другите големи получатели на пари по лотове 7, 8 и 9 са „Грома холд“ с над 130 млн. лв. и „Европейски пътища“ с над 49 млн. лв.

И малко неясноти

Рашков говори и за компания, която в края на август 2020 г. е получила 12 млн. лева за лот 8, от които превежда 8 млн. към лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца по-късно този договор е прекратен, а дружеството – преобразувано“, посочи Рашков. В договорите не може да бъде открит такъв точно превод на тези дати и не е ясно за кого говори вътрешния министър.

Доказателствата обаче, с които разполагат разследващите органи за регистрираните злоупотреби по лот 8 и по лот 5, не могат на този етап да послужат за конкретни обвинения, каза Рашков, защото в момента текат експертни разследвания.

Назначени са експертизи, по които работят вещи лица. Вътрешният министър изрази надежда, че прокурорите, които наблюдават и контролират това разследване, „ще стигнат до решение да внесат обвинителен акт в компетентния съд“.

Както многократно е посочвано, при никоя от тези схеми няма договор за строителство, а само за доставка на материали, тъй като по закон „Автомагистрали“ не може да превъзлага договор, взет с инхаус.

„След като ние доставяме само стоки материали, а не сключваме договори за строителство, кой би поел утре гаранции за качество“, запита вицепремиерът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар