Борисов се вкара в голям капан с изтървана реплика по БТВ: Цитира вътрешна информация от разследването за кюлчетата!

в България

Борисов се вкара в голям капан с изтървана реплика по БТВ: Цитира вътрешна информация от разследването за кюлчетата! Влезе ли сам в капан Борисов с вчерашното си интервю вчера?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпадна в любопитна и будеща още повече съмнение ситуация, свързана с разследването на снимките със златните кюлчета и пачките в спалнята му.

Бившият премиер цитира пред bTV вчера думи на главния прокурор Иван Гешев по делото, които обаче обвинител номер едно така и не е изричал публично.

За казуса съобщи в. „Сега“, като цитира говорителя на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Тя отговаря, че не е гледала интервюто с Борисов и не е наясно с разкритата от него информация. Това означава, че прокуратурата не проверява лидера на ГЕРБ откъде се е сдобил с вътрешна информация по разследването.

Вчера Борисов се издаде, че може да знае нещо повече, предавайки думи на главния прокурор от интервюто му пред Полина Паунова от „Капитал“ на 20 октомври:

„А той (б.а. – Гешев) каза и още нещо при Полина Паунова. Че от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска. Да съм се притеснявал, че държа фалшиви евро в чекмеджето ли?„.

И допълни, че „никога“ не е имал кюлчета.

Всъщност Гешев не спомена през октомври нищо за френска банка и за съдия-следовател (б.а. – отличителна фигура от френската наказателна система), който е предал тази информация.

„Един прокурор ми каза, че за снимките, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки – една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува. Това е един от отговорите, чакат се още два. Делото продължава, скоро трябва да чакаме развръзка“, каза тогава главният прокурор.

Сега Десислава Петрова от СГП, която отговаря за делото за сигнала с чекмеджето на Борисов, отказва да отговори пред в. „Сега“, че действително има отговор от френска банка за една от банкнотите.

„Не може да се дава така информация на парче. Когато разследването е финализирано, прокуратурата ще съобщи официално“, гласи краткото ѝ изявление.

Разследването по случая с пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов започна още през 2020 г., когато снимките бяха разпространени в медиите. По-късно държавното обвинение спря разследването, защото не успя да открие автора на снимките. В съобщението на прокуратурата тогава се казваше, че е извършена техническа експертиза, която показала, че са манипулирани датите на снимките, но не и резолюцията, сенките и други детайли.

Прокуратурата отказа да отговаря дали банкноти с такива серийни номера са били отпечатани, както и коя е жената, която Борисов твърди, че е сложила предметите в шкафчето – добила известност като „Мата Хари“.

През януари 2022 г. държавното обвинение съобщи, че търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, за да се установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните банкноти в евро. През юли председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Томаш Здеховски заяви, че е получил данни, че снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и пачките в нощното му шкафче са били манипулирани. Данните се базират на петорна компютърна експертиза, назначена от българската прокуратура.

„Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите“, каза Здеховски. Заключението на българската прокуратура обаче не означава непременно, че са фалшиви, а че има съмнения за истинността им.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.