Вандали оскверниха еврейско гробище

в Свят

Вандали оскверниха еврейско гробище в северозападния словашки град Наместово и унищожиха 59 надгробни паметници, предаде ТАСС.

"Такова нещо не се е случвало дори по време на Втората световна война" (когато страната е била фактически окупирана от нацистите), заяви представителят на гражданското сдружение "Помни!" Карол Куртуляк.

Повечето паметни плочи в гробището съществуват от десетилетия, а в него неотдавна приключиха продължили 10 години реставрационни дейности. Словашката полиция издирва вандалите. Те може да бъдат осъдени на по няколко години затвор.

Председателят на Съюза на еврейските религиозни общности в Словакия Рихард Дуда сравни вандалщината с действията на терористите и екстремистите от ислямистки организации, които унищожават обекти на световното културно наследство в Близкия изток.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар