В България трябва да се проведе референдум за еврото

в Новини

В България трябва да се проведе референдум за еврото Ако България се откаже от валутния борд, вероятността да попадне в дългов капан се увеличава, смята икономистът

Стив Ханке, американският икономист и баща на валутния борд, заяви, в България трябва да се проведе референдум за въвеждането на еврото.

„Националният референдум за лева спрямо еврото трябва да последва експертните доклади и дебат. За толкова важни политики като промяната на валутите, българската общественост трябва да бъде пряко ангажирана“, заяви пред Епицентър.бг Стив Ханке.

„Когато се мисли за промяна на валутния режим на България, трябва да се случат две неща. Ползите и разходите от смяната на валутния борд и лева с еврото трябва да се обсъдят както от съответното българско правителство и експертни органи, така и от независими външни експерти. Констатациите от тези експертни доклади трябва да бъдат публично оповестени и публично обсъдени“, смята Ханке, който е професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс.

Той е известен като архитект на валутните реформи в Аржентина (Конвертируемост), Естония (Валутен борд), Литва (Валутен борд), България (Валутен борд), Босна и Херцеговина (Валутен борд), Черна гора (Доларизация) и Еквадор (Доларизация).

Световно известният икономист обясни, че ръководи група от изявени и международно признати валутни специалисти.

В нея участват Жак дьо Ларозиер, бивш управител на Banque du France, управляващ директор на Международния валутен фонд, президент на Европейската банка за възстановяване и развитие – Париж, Франция и Джон Грийнууд, архитект на валутния борд на Хонг Конг (1983 г.), пенсиониран главен икономист в Invesco London, сътрудник в Института за приложна икономика Джон Хопкинс, глобално здравеопазване и изследване на бизнес предприятията – Лондон, Обединеното кралство.

Професор Ханке подчертава, че ако ръководената от него група бъде поканена от българска институция, тя би била готова да подготви експертен доклад относно замяната лева с еврото.

„Бихме направили това като про боно обществена услуга, без компенсация. Ние не сме и не искаме да бъдем свързани пряко или непряко с политическа партия или организация. Ние сме и трябва да останем независими експерти“, посочи проф. Ханке.

Американският икономист е убеден, че ако България се откаже от валутния борд, вероятността да попадне в дългов капан се увеличава.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.