Искаме помощ от ЕК за розопроизводството

в Новини

България ще поиска разрешение от Европейската комисия да подпомогне финансово розопроизводството у нас, съобщават от Министерството на земеделието.

Според производителите годината ще бъде тежка за сектора и ще доведе до фалити и изоставяне на масиви с розови насаждения.

По предложение на розопроизводителите страната ни ще поиска да приложи подпомагане за небране на розовия цвят. По тази мярка стопаните получават финансиране без да берат отгледания цвят. Така не натоварват пазара и няма натиск върху цените на суровината.

До това предложение се стигна след няколко години свръхпроизводство на рози и липса на интерес към изкупуването им, което пък доведе до рязък спад в цените.

Друго възможно подпомагане на сектора е чрез държавна помощ заради Covid кризата.

Възможно е, подобно на лозарите, производителите на рози да получат и финансиране за изкореняване на насажденията си.

Към момента у нас се отглеждат 45 000 декара маслодайна роза, като само миналата година са произведени над 14 тона розов цвят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе