Как се създава монета?

в България

Как се създава монета?
Българска народна банка има изключителното право да пуска в обращение банкноти и монети.

Те са законно платежно средство и задължително се приемат за плащания в пълната им номинална стойност без ограничения.

Българската народна банка осигурява печатането на банкноти и сеченето на монети, както и опазването и съхраняването на непуснати в обращение банкноти и монети и опазването и унищожаването на изтеглени от обращение парични средства.

Монетата, от своя страна, е метален паричен знак. Това е парче метал със строго определена форма, тегло, сплав и метал, която има функцията на законно платежно средство.

Обикновено формата е кръгла, но са познати и други геометрични фигури. В хода на историческото развитие като най-практична се е наложила кръглата форма заради своята простота и удобство за пренасяне и съхранение.

Монетата има лицева страна, на която се поставят номиналът и емитентът и други силволи, а също и обратна страна, на която обикновено са изобразени герб и лице на владетел. Ръбът на монетата е считан за третата й страна.

Българска народна банка емитира два вида монети – разменни и възпоменателни монети. И двата вида са законно платежно средство.

Наскоро Българска народна банка пусна видео, показващо създаването на монетите. Можете да видите този процес след 3.44 мин на видеото по-долу.

Това е второ видео от централната банка в последните месеци, след пускането на информацията за новата монета от 2 лева.

По последни данни от централната ни банка, към края на март в обращение са общо 2.3 млн. броя от новата монета от 2 лева, а общият брой на монетите в обращение към края на март е 1.955 млрд. броя на обща стойност 251 млн. лв. / profit.bg

Виж повече на Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от България

Отидете горе