Киро по „Свободна Европа“: Едно от големите неща, които направихме – задкулисието е на първия ред в НС. Всички сме там

в Свят

Киро по "Свободна Европа": Едно от големите неща, които направихме - задкулисието е на първия ред в НС. Всички сме там „Едно от големите неща, които направихме е, че сега задкулисието седи на първи ред на парламента. Бившето задкулисие. Сега всички сме на първия ред“.

Това култово признание прави съпредседатиелят на ПП Кирил Петков в интервю пред „Свободна Европа“ .

„Ако Габриел стане и външен министър, на нас ни се отрязва институционалния достъп до европейските институции, европейските лидери и другите външни партньори, който от наша гледна точка дава дисбаланс“. Повтаря позицията си Кирил Петков в „Студио България“ на Свободна Европа. Генка Шикерова разговаря дълго със съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ за отношенията между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС преди ротацията.

В този разговор Кирил Петков признава, че отначало много искал да се прави на Сарафов и да раздава правосъдие. „Исках да отсъждам: вие сте за затвора, вие не сте. Няма смисъл от това“, откровеничи Кирил Петков, издавйки глупостта си.

Ротацията в кабинета Денков-Габриел трябва да стане в началото на март. Основният спор е свързан с настояването Денков да е начело на външното министерство.

Според Петков, за да стане ротацията, „ние трябва да направим минимални промени“.

По думите му „ротацията, за да се случи, няма как само ние да сме доволни. Няма как само те да са доволни. Трябва някакъв взаимно приемлив компромис, където и двете страни да са недоволни, но са готови да го приемат“. И повтаря тезата си, че „Ако Габриел стане и външен министър, на нас ни се отрязва институционалния достъп до европейските институции, европейските лидери и другите външни партньори, който от наша гледна точка дава дисбаланс“.

„Само двама министри трябва да бъдат сменени“, казва Кирил Петков и уточнява, че това е личната му позиция. Единият е министърът на здравеопазването Христо Хинков, който сам каза, че не иска да остане на поста след ротацията. Другият е министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Според Кирил Петков основната задача пред управлението е да бъдат променени правилата така, че всички „да бъдат съдени по един аршин“. Той каза: „моята задача като политик не е да се правя на [Борислав] Сарафов (изпълняващият функцията главен прокурор – бел.ред). Аз в началото много исках да се правя на Сарафов. Исках да отсъждам: вие сте за затвора, вие не сте. Няма смисъл от това“, признава Кирил Петков.

Петков казва, че възприема лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски „като човек, зад когото има 400 хил. гласоподаватели, които независимо дали Пеевски е отпред или не, те няма да се изпарят“.

Според Кирил Петков „докато не светнем светлината в съдебната власт, в регулаторите и в службите, ние ще продължим да се чувстваме все едно сме на театър“.

Кирил Петков коментира, че „за първи път от 30 години започваме да пропукваме т.нар перманентна власт, която се крие в тези три недемократични части на властта“.
Според него „промяната, която ние правим в момента размества пластовете и хора като [Мартин Божанов] отпадат“.

Ето култови цитати на Кирил Петков от интервюто:

– „Ако махнете Бойко Борисов, ще дойде следващият. Защото тази общност [от избиратели] ще търси такъв човек“.

– „Осъзнаването е, че е много лесно да кажеш: този е виновен. Много по-трудно е как да променя цяла България, осъзнавайки, че ние трябва да променим правилата, по които всички да бъдат съдени по един аршин“.

– „Аз в началото много исках да се правя на Сарафов. Исках да отсъждам: вие сте за затвора, вие не сте. Няма смисъл от това“.

– „Сега го възприемам Пеевски като човек, зад когото има 400 хил. гласоподаватели, които независимо дали Пеевски е отпред или не, те няма да се изпарят“.

– „Едно от големите неща, които направихме е, че сега задкулисието седи на първи ред на парламента. Бившето задкулисие. Сега всички сме на първия ред“.

– „Докато не светнем светлината в съдебната власт, в регулаторите и в службите, ние ще продължим да се чувстваме все едно сме на театър“.

– „Ротацията, за да се случи, няма как само ние да сме доволни. Няма как само те да са доволни. Трябва някакъв взаимно приемлив компромис, където и двете страни да са недоволни, но са готови да го приемат“.

„Свободна Европа“ 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар