Красен Станчев: Влезе ли у нас еврото, кредитите ще се разрастнат, а хората ще харчат много повече

в България

Особеното в България, която иска да се присъедини към Еврозоната е, че тя трябва първо да се пребори с престъпността и корупцията , защото това е много важно за стабилността на финансовата система.

Това коментира в ефира на бТВ Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Във всички страни, които са приели еврото, веднага започва едно голямо разрастване на кредита, включително държавния кредит. Това означава, че определени технически сложности, валутен риск и т.н. изчезват. Страната се смята от кредиторите за по-стабилна и затова започват да дават кредити на частни лица, на фирми, на банки и на правителство. Да, ще имаме достъп до по-лесен кредитен ресурс, но това не винаги е за добро, посочи той.

А когато имате лесен кредит, тогава хората почват да харчат безумно или неразумно, посочи той. И допълни, че такъв случай е примерно Гърция и дори България през 80-те години.

България има много висок кредитен рейтинг в момента, има исторически несъстояли се евтини кредити и това създава стимул. Но това е отражение на факта, че тя е в ЕС, стабилна е във финансово отношение, но от друга страна, ако някой закъса ЕС ще спасява български предприятия, отрасли и дори правителство, коментира Станчев.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар