Лидия Шулева: Очакванията на хората за сериозна сума като втора пенсия няма да се оправдаят

в България

Очакванията на хората за сериозна сума като втора пенсия няма да се оправдаят.

Стигаме до аргументите.

На първо място, периодът, в който се правеха тези спестявания, се оказа недостатъчен – 20 години, по принцип един период за втора пенсия винаги е 40 години, колкото е срокът за осигуряване и трудов стаж.

Това каза в „Лице в лице“ по БТВ бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева.

На нас се падна честта да реализираме законите, които бяха приети преди нас. Имаше доста мнения да бъде този период 30-годишен, не родените през 1959-а, а след 1969-а година. 30 години поне са спестявали, по една или друга причина се реши да бъдат тези след 1959 година. Този период беше белязан от тежки иконимически кризи, от доста голяма безработица в годините, всичко това се отрази на вноските за втора пенсия. Като прибавим към това работата в сивия сектор, където изобщо не се осигуряваха, работата на минималната работна заплата, всичко това доведе до факта, че една не малка част от пенсионерите, на които сега предстои да получат пенсии, натрупаха в тези частни фондове много малки суми, допълни Шулева.

Не по-малко важен е въпросът с намаляване на първата пенсия от НОИ, защото една част от осигурителната вноска, която е определена, например всички, които са родени преди 1960 година, внасят цялата осигурителна вноска в НОИ, докато тези, родени след 1 януари 1960-а, една част от 5 процента от тази вноска отива в частните фондове, а останалата част отива в НОИ. И по тази причина беше взето решение да се намали пенсията от НОИ, но процентът, с който трябва да бъде намалена, така предложен, е изключително несправедлив. Намалението е много по-голямо от това каквото би трябвало да бъде и по този начин се получава така, че за тези, които имат изключително ниски вноски, които са се осигурявали на минимална заплата и са били дълго време без работа, съществуваше вероятност да получат по-ниска пенсия, отколкото, ако са се осигурявали в НОИ. Не става въпрос за всички. Става въпрос за тази група пенсионери, които са били на минимална работна заплата, които са били без работа в този период и не са внасяли вноски, и да кажем, примерно техните работодатели не са внасяли редовно вноските, каза още Лидия Шулева.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар