Монета на Хенри III се продаде за 720 000 долара

в История

Монета на Хенри III се продаде за 720 000 долара


Изключително рядка златна монета от 1257 година изсечена в Лондон, при режима на краля на Англия Хенри III, бяха оценени като MS 63 от NGC наскоро.

Има само четири известни примера за монетата и тя е сред най-ранните монети, които отбелязват възраждането на златните монети в Западна Европа.

Западноевропейските кралства не са правили свои собствени златни монети преди 13 век. Вместо това те са използвали византийски и различни древни монети. Република Флоренция издава своя флорин през 1252 г. Това е първата западноевропейска монета за търговия със злато от над 600 години.

Англия пусна златната монета на Хенри III през 1257 г. Тя е малко по-малка от три грама и теглото й беше равно на теглото на две сребърни монети от периода. Златната монета беше определена на 20 пъти повече от сребърната монета според стандартите.

През 1257 г. са изсечени над 50 000 парчета. Монетите не са били особено популярни за търговия и хората са помолени да обменят златната монета за сребро на 1 към 19,5 сребърни монети.

По късно те са продадени за 24 сребърни монети през 1265 г. Поради тежкото им изкупуване тези монети са изключително редки. Известни са само седем примера от четири двойки матрици. Поне три примера са представени в музеите. На монетата е седнал Хенри III в дрехи, носещ корона и държащ кълбо и скиптър. Този символ е използван повторно по-късно в голям мащаб.

За първи път на западна златна монета беше показан престолен владетел. На обратната страна е изобразено името на златар Уилям от Глостър и LUNDEN (или Лондон). Монетата е предложена от Heritage на официалния търг за международен нумизматичен конвент в Ню Йорк през 2018 г. през януари 2018 г.

Сега тази монета бе на търг в Далас, Тексас след двудневен търг при който получи 17 оферти и се продаде за 720 000 долара или 526 000 британски лири.

Автор: Стефан Прройнов

Вижте още от bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар