Нова мода при ракията

в Новини

Безспорно българинът е сред нациите, които са най-големи ценители на ракията. Едно от доказателствата за това не е само количеството, което консумира, но и фактът, че си произвежда сам високоградусната напитка. Защо обаче е по-добре да се пие ракия от линезиран производител, а не такава домашно производство? „Въпросът с производството на ракия е много деликатен. Ракията произведена по технология е по-добра, защото тя е така направена, че изолира метиловия от етиловия алкохол, съответно токсичният алкохол се изолира от производството. Някои производители са успели да постигнат този ефект и в домашни условия, но въпреки всичко се препоръчва консумацията на ракия произведена по технология, за да няма рискове за здравето”, казват специалисти пред ФАКТИ.

Модерните тенденции, които завладяват част от алкохолния бранш не подминават и ракията. Напоследък все повече се популяризират коктейлите. За ценителите това може да прозвучи странно, но в действителност коктейлът подчертава, а не подтиска вкусовите усещания на ракията. В някои от топ баровете на столицата все по-често се презентират коктейлите с този концентрат. „Особеното при коктейлите с ракия е да се балансира вкусът на самата ракия, в зависимост от предпочитанията на клиента – гроздова, кайсиева, дюлева и други. Както могат да се правят коктейли с водка, джин, уиски, така може и с ракия. Дори с ракия стават много по-добре, защото тя е алкохол с безброй вкусови качества, богата е на различни асортименти”, казва коктейл майсторът на тазгодишното издание на „Ракия фест”.

Сред най-удачните коктейли с ракия е този с гроздова ракия, сироп от ябълки, белтък, индрише, шафран и фреш лимон. Също така отлична напитка е отново с гроздова ракия с продукт подобен на пестил, в който има карамел, вино, оцет, сол, черен пипер и редица други подправки.

При 300 мл коктейл се слагат 50 мл твърд алкохол, добавя се 20 мл сладък агент (сироп) и двойно на него киселина (фреш от лимон или грейпфрут). Повечето консуматори са скептично настроени към сладкото, но в действителност ако сладкото е извън самия дестилат и не е дестилирано със захар, той помага да се усвои алкохолът. „Всеки се лъже, че като се пият коктейли човек по-лесно се напива. Точно обратното е – ако пиете коктейл, в който има твърд алкохол и до него някакъв сладък агент, това ви помага да усвоите алкохола по-трудно. Киселото в полза на сладкото е 2:1”, обяснява за читателите на ФАКТИ коктейл майсторът.

На българския пазар все по-успешно се котират и някои екзотични ракии, като например такива произведени в Китай. Най-популярната китайска ракия е 53 градуса. За да се усетят колкото се може повече от 1300-та ѝ вкуса има специална технология на дегустиране. „То започва със събирането на слюнка, след което се отпива от напитката. Хубаво се облива небцето и езика, държи се до три и се преглъща. Идва най-важната част – след като се преглътне се издиша бавно и хубаво, за да може тези 53 градуса вместо да заседнат на носоглътката да излязат навън и остатъкът на ароматите омами да останат върху небцето и езика и да се усети палитрата от вкусове на самата напитка. Отново се поема въздух през носа и отново се издишва, за да се усети още по-ясно вкусът.

При китайската ракия всичко се случва под земята. „Ферментацията е естествена. Няма захар, което е плюс, тъй като няма да ви боли главата. Въпросът е да се пие разумно”, напомнят специалисти. Особеното при китайската ракия е, че процесът на производство трае над 1 година. Докато при българските може да се приготви и за 48 часа.

Високо алкохолните напитки с анасонов също придобиват все по-голяма популярност у нас, най-вече благодарение на факта, че много българи редовно посещават Гърция. Турската ракия обаче също набира популярност. Всички ракии там са анасонови и семената му се добавят по време на втората дестилация. Всички турски ракии са поне два пъти дестилирани. Някои от тях и три пъти. Използва се едногодишен тревист анасон. Интересно е да се отбележи, че гроздето след като се събере се суши на рогозки на полето, а не в сушилни. Сушенето продължава докато зърното стафидира. Най-високият клас турска ракия се прави само от стафиди. Процентът на алкохолност е между 45 и 47.5 градуса.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар