Нов закон прекратява концесията на „Росенец“, може ли „Лукойл“ да спре работа?

в България

Нов закон прекратява концесията на „Росенец“, може ли „Лукойл“ да спре работа? Поправката бе приета изненадващо на второ четене след предложение на депутат от ДПС в пленарна зала

Парламентът нанесе удар на „Лукойл“ с нов закон. Той бе внесен от ДПС, а днес мина окончателно на второ четене в пленарна зала. Законът касае контрола за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

Изненадващо обаче днес в пленарна зала Петър Чобанов от ДПС предложи текст, който засяга и нефтените концесии. Той бе приет с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“. С поправката се очаква концесията на нефтения терминал „Росенец“ да бъде отнета от „Лукойл“. Според Чобанов това няма да попречи на работата на компанията там.

От „Възраждане“ обаче изразиха опасения, че лицензът на пристанището ще бъде прекратен, а с това и рафинерията ще спре работа.

Последният шанс законопроектът да не влезе в сила е чрез вето от страна на президента.

Петър Чобанов обясни, че според деветия пакет санкции на ЕС всички съответни концесии и обществени поръчки следвало да бъдат прекратени. На правителствата обаче се дала възможност за дерогация, от която българското правителство се възползвало с акт от 6 октомври. Това станало без широка обществена дискусия.

Ние като законодател можем да зададем рамките и това правим, обясни депутатът от ДПС.

Според него няма да има пречка операторите на съответните обекти да продължат да работят. Просто държавата щяла да поеме контрола, като така щял да бъде по-добре защитен националният интерес.

Вместо концесионни такси пък щели да се събират държавни такси за ползване на обектите.

По отношение на терминала „Росенец“ Димо Дренчев от „Възраждане“ обаче зададе серия от въпроси към Чобанов: „Първо, имаме ли възможност да оперира държавата самото пристанище в тази част, която е държавна. Доколкото разбрахме вчера на комисия, става въпрос само за някакви пирсове или някакви бетонни отливки там. Всичко друго е собственост на „Лукойл“. Рискуваме ли да бъде отнет лицензът на това пристанище, защото такова становище изказа Министерство на транспорта вчера? Трябва ли да правим някакви промени в други закони, за да може да продължи да функционира като пристанище? И най-големият въпрос – рискуваме ли да прекратим работата на рафинерията, скъсвайки достъпа с пристанището?“

Отговори Дренчев обаче не получи.

Днес парламентът прие на второ четене и още един закон, удрящ „Лукойл“. Той дава възможност на държавата при определени ситуации да влиза временно в управлението на компании, опериращи критична нефтена инфраструктура. Това ще става чрез особен търговски представител. Инициатори на промените бяха представители на „Демократична България“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от България

Отидете горе