Писмо от иманяр! Г-н Министър да не стане от „мутри вън“ в „мутри вътре“?

в България/История


Г-н Пройнов, Вие сте най-активният в социалните мрежи и медиите затова ви пиша на Вас, моля за дискретност!
Искам, ако е възможно моите думи да достигнат до Министърът на културата Минеков.
Защото аз ходих на протестите и той е човек от народа и се надявам да защити интересите ни на нас обикновените хора, а не на мафията.
Не крия, че ходя да търкам да търся стари монети, с които да се препитавам. Аз не искам съкровища нито купища със злато, а често съм сам и щастлив когато си избия парите за бензина и храната дори.
Иманярството е трудна професия – наричам го професия, защото с него си изкарвам прехраната.
Трябва металдетектор и познания свързани с разпознаване на керамика и монети трябва здрава лопата и кирка и много ама много труд. Цял ден си на крака под слънце и дъжд в студ и жега дето се казва на крака често навъртаме на ден по над 35-40 километра в пресечена местност или в орана нива на терен, на ливади и планини, в гори и полета и не е лесно.
Харесвам си професията има дето се казва тръпка известна доза адреналин и си сред природата, в която има вълци, мечки, чакали, конски мухи и комари, а змиите са буквално навсякъде като може да те ужили стършел или да те ухапе отровна змия.
Рискуваме всеки ден на всеки излет или турне.
Ходим организирано по няколко човека за да си делим разходите за горива и храна и да се подпомагаме затова и ни преследва ГДБОП и ни водят организирана престъпност, щото сме се организирали и сме група от повече от три лица.

Малко ни е тормоза сега искате полиция специално занимаваща се с нас да правите.
Неблагодарен е занаятът ни, а монети и малки предмети излизат все по-рядко.
Много се отказаха, над 70% от иманярите бившите сега ходят за гъби – трюфели и изоставиха машините си като няма смисъл финансово не се получават нещата не можеш си избиеш парите камо ли един надник да изкараш, а ако изкараш днес не се знае утре и вдругиден какво ще е просто, с това не можеш да се прехранваш .

Искам да кажа на министъра да освободят монетите, пръстените, фибулите и малките предмети от съдебно преследване и така много хора като мен да могат да продават на държавата например изкараното за да се препитаваме.
Измислете закон, който да защитава хората, а музеите и археолозите да си търгуват такива дребни неща, които са масови така музеите дето са им пълни мазетата с такива евтини неща ще могат да продават и те и да имат пари да купуват скъпи неща значими за историята и културата ни, ще имат пари и за разкопки.
Полицаите ни знаят като те имат информация от федерацията, в която членуваме и знаят всеки един иманяр в страната. Да се регистрира като свободна професия или някаква такса да плащаме и да си ходим свободно, естествено да не се стъпва на археологически обект.

Г-н Минеков скандирахте „мутри вън“ на площада, ами изгонете иманярската мафия и държавата да си влезе в ролята чрез музеите да изкупува и продава да издава документ кое е стойностно и кое не е да е свободно за пренасяне и продажба това към което нямат интерес.
Страшно е когато нищо не намираш и не можеш да си купиш хляб, но по-страшно е, ако пък намираш нещо скъпо като мафията ще те бие и няма на кого нито да се похвалиш, нито да се оплачеш, защото мафията и полицията са едно г-н министър. И ако сега ще правите законна милиция на мафията по-добре да се отказваме.

И без това всичко, което намерят археолозите го продават на мафията, а „мутрите вън“ да не влязат вътре само?

Казвам се Стефан Пройнов и съдействам за  публикуването на  това писмо без редакторска намеса.
Наистина да не стане от „мутри вън“ в „мутри вътре“ е въпросът?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар