Проверихте ли на дядо си чекмеджето, може и да сте богати бeз да подозирате за това!

в България/История


Най-рядката българска монета! Първите български монети след Освобождението са отсечени през 1881г. в Бирмингам, Англия. Това са монети от 2, 5 и 10 стотинки, изработени от сплав от мед, калай и цинк. През следващата 1882г. се появяват и сребърните монети от 1 и 2 лева, отсечени в Русия. През 1894 са отсечени първите български златни монети. Те са направени по образец на френските златни франкове. Номиналът им е от 10, 20 и 100 лева.

Нумизматите обаче оценяват столевката на много повече. Причината е, че нейният тираж е едва 2500 екземпляра. На гърба – реверса на трите монети е изобразен бюста на Княз Фердинанд І в профил. По ръба – гурта им се чете надписа “Бог да пази България”. От лицевата – авера страна е изписана номиналната стойност и е изобразен герба на Княжество България. Художественият проект на трите монети е дело на Антон Шарф, главен майстор на Монетния двор в Кремниц, Австро – Унгария. Днес този град е в Словакия. Златната столевка тежи 33 g, а благородният метал, от който е изработена, е с проба 900 / 1000 (21.6 карата) злато. Нейната цена при добро състояние възлиза на 15000 лв.

Отсечените в същата емисия монети от 10 и 20 лева се оценяват съответно на 2000 лв. и 2500 лв., защото са по-лесни за намиране поради по-големия си тираж. През 1908 по случай обявяването на Независимостта на България е отсечена втора емисия от две златни монети с номинал 20 и 100 лева. Разликите във външния вид на монетите са няколко.

На тях вече е изписано Царство България. Към герба са добавени лаврови клонки, а под името на Цар Фердинанд І е изписано Цар на българите. Пускането на втората златна серия е показателно за стабилността на държавата в навечерието на Балканската война. Цената на двадесетолевката от втората емисия стига до 2000 лв., а на столевката достига 7000 лв.

Най-рядката българска монета е от 1916г. Тя е с номинал 2 лева и е от сребро 835. Тя е била в голям тираж, но през 1917г. е била иззета от обръщение, а среброто било претопено за други цели. От нея са запазени около 15 броя. Това е и най-скъпата българска монета. Цената ѝ на аукцион започва от 20000 лв. и може да достигне 50000 лв.

smart

Според последният каталог издание на софийското нумизматично дружество за 2021г. тази монета е оценена до 30 000лв. или по договаряне. Проверихте ли на дядо си чекмеджето?
Според Вас колко ли от тези 15 монети са открити до сега?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар