Промяната падна в собствен капан: Кабинет в оставка не може да смени Рашков като министър

в България

Промяната падна в собствен капан: Кабинет в оставка не може да смени Рашков като министър “Продължаваме промяната” попадна в свой юридически капан – Бойко Рашков не може да бъде освободен като министър, за да бъде избран начело на антикорупционната комисия, като се позовава на юристи.

Причината е, че правителството на Кирил Петков е в оставка и гласуването трябва да е анблок, а не за отделен негов член. Заради същия казус досега не са освободени официално и четиримата министри от “Има такъв народ”, въпреки че партията им и те напуснаха управляващата коалиция.

Така се оказва, че двата ултиматума, които Кирил Петков и Асен Василев поставиха пред Корнелия Нинова и БСП, за да влезе “Промяната” в новото правителство – парламентът първо да гласува техния закон за антикорупционната комисия и да избере точно Бойко Рашков за неин председател, са юридически невъзможно да се случат.

Първо трябва да се гласува нов кабинет и след това депутатите да избират Рашков за отговорник с битката с корупцията.

Трябва да бъде освободено цялото правителство в оставка, а не отделен министър. Парламентът не може да гласува само неговата оставка. Това обясни конституционалистът доц. Наталия Киселова. Не е коректно и редно да се гласува индивидуална оставка на министър, защото тя се поглъща от оставката на цялото правителство.

Но тъй като няма забрана по конституция, може да се приеме, че при условията на смърт е възможно да се пристъпи към гласуването на нов министър, обясни и главен асистент Орлин Колев от Катедрата по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет.

Получава се параграф 22, защото той не може да си тръгне от министерския пост, дори и да иска, допълни юристът. Според него, ако Рашков бъде избран за шеф на КПКОНПИ по сега действащия закон и в същото време е министър в оставка, той веднага трябва да подаде декларация за несъвместимост.

Чл. 36 казва, че дори лицето да е в несъвместимост, в каквато той ще бъде, ако го изберат и по същото време е министър в оставка, подава декларацията пред органа, който го е избрал – Народното събрание, каза Колев. След това имал едномесечен срок да я отстрани.

Според него “най-чисто” щяло Рашков да не встъпва в новата длъжност и да не получава заплата от КПКОНПИ през този период.

Това, което може да направи, ако бъде избран, е допълнително да си депозира оставката, което ще бъде малко като фишек във въздуха, защото вече е в оставка, обясни Орлин Колев. Но ако мине едномесечният срок и той продължава да е министър в оставка и шеф на КПКОНПИ, трябва да напусне комисията.

Паралелно с този юридически казус в петък в парламента се завъртя и политически сюжет пак покрай Рашков.

От изтекъл в медиите документ, с който “24 часа” разполага, се вижда, че неговото име е било задраскано в подготвяната програма за ново правителство на ПП, БСП, ДБ и ИТН. В нея е записано доста по-обтекаемото “номиниране” за шеф на КПКОНПИ.

Това ще даде възможност на партньорите хем да спазят изискванията на партията на Петков и Василев по адрес на Рашков, хем след това да не са задължени да гласуват за него в пленарната зала.

Промяната на формулировката и задраскването на Рашков идват от ИТН, обяви шефът на групата на ПП Андрей Гюров. Няма промяна в позицията ни.

Вие и вашите колеги вероятно сте видели чернова на искания, които са отправени от ИТН. Това не означава, че те ще бъдат приети, категоричен бе той. Според него някои от желанията на хората на Слави са недопустими.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар