Пътят на парите

в България/История

Откакто са се появили на света парите променят не само икономиката, но и самият бит и култура, променят и начинът на икономическо взаимодействие. Керваните и търговците са плащали данък един десятък от стоката си за да преминат през дадена територия необезпокоявани и да не бъдат ограбени и така владетелите са се обогатявали на тези територии.

Много е важно от къде са минавали търговските пътища като България е на кръстопът и винаги е била стратегически важна не само за културният и търговският стокообмен между два континента, но и заради природните си дадености и природните ресурси. България е богата на злато, а най-цените монети се правят от злато в Античността. Заради тази си геополитически важна територия винаги сме били обект на интереси от външни сили и империи.

Много войни са се водили за контролът над нашите земи. Синовете на хан Кубрат са знаели това и са контролирали в дадена епоха тези пътища от Изтока по плавателните реки в днешна Русия и тук по нашите земи са идвали кервани от Африка като всички са си плащали десятъка. Така по нашите земи се получава едно натрупване на ценни метали в находки ценни, защото златото и среброто са движили светът и ще го движат и за бъдеще.

Пътят на парите никога не лъже, а стокообменът е важен за развитието на всички цивилизации поради географското разположение нашите земи са кръстопът на керваните на времето и така по нашите земи се намират пари – монети от всички цивилизации и от всички империи от хилядолетия насам. Данъците са се събирали в хазни, а те в съкровища са се превръщали именно заради това в България намерили се съкровище в него има монети от различни епохи и географски ширини търговците са ги донесли. Пътят на парите никога не лъже – там където има търговия, има и предприемчиви търговци, има разбойници. Затова и по нашите земи е имало много хайдути и разбойници.

Някои от тях са натрупали толкова много пари и злато, че са можели да си поръчат война – да си наемат армия като такъв бил и Вълчан войвода, който заплаща така наречената освободителна война. Парите са сила, но и бреме, но всеки ще ви каже, че е по-добре с тях, отколкото без тях. Знаели са го и предците ни затова в България се откриват големи съкровища. И колко от тях не са открити, вие кажете?

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар